turizam

U Jajcu od idućeg tjedna u funkciji tradicionalni mlinovi za mljevenje žita

Jajce
22.05.2016.
u 17:39

Tradicionalni mlinovi za mljevenje žita u Jajcu ponovo će biti pušteni u funkciju, nakon što nekoliko decenija na njima nije samljevano niti jedno zrno pšenice.

Prema dosupnoj arhivi, mlinčići u Jajcu stari su više od 400 godina. Smješteni su nedaleko od centra grada, na rijeci Plivi između Velikog i Malog Plivsko jezera. Bilo ih je oko 30. Jajčani su uspjeli sačuvati 19 vodenica, u potpunosti izgrađene od drveta. Na njima je lokalno stanovništvo stoljećima mljelo žito za svoje potrebe. O vodenicama su ispričane mnoge legende.

Pojavom električnih mlinova jajački mlinčići su ugašeni, ali sada ponovo oživljavaju.

Direktor Agencije za kulturno – povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca Huso Hadžić potvrdio je za NAP da će dva mlinčića biti puštena u funkciju idućeg tjedna, 24. i 25 svibnja, kada se u Jajcu održava sajam turizma i eko proizvoda.

Agencija će mlinove dati pod koncesiju dvojici Jajčana, koji će na njima mljeti žito. Bit će to odlična turistička atrakcija, ali i zanimljiva komercijalna prerada žita.

Jajce je jedna od najposjećenijih turističkih destinacija u srednjoj Bosni. Grad godišnje posjete turisti iz cijelog svijeta, prije svega zbog vodopada, koji se nalazi u samom centru grada, piše NAP.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije