Josip Topić, predsjedatelj Općinskog vijeća Jajce

U Jajcu imamo stabilnu političku situaciju, prednjačimo u izvozu, postajemo i turistički biser

27.11.2023.
u 18:03

Dobro posloženi politički odnosi i konstruktivan dijalog vlasti u Jajcu, srednjobosanskoj općini iznimnih gospodarskih potencijala, daju dobre rezultate. Niz gospodarskih subjekata, vodeća pozicija u izvozu, dobar standard radnika, kao i sve veća posjećenost u ljetnim mjesecima odlike su kojima se Jajce pozicionira na mapi novih uspješnih priča iz Bosne i Hercegovine. Josip Topić, predsjedatelj Općinskog vijeća Jajce, u razgovoru za Večernji list ističe kako ovo tijelo vlasti radi iznimno dobar posao kada je riječ o brzini i protočnosti u donošenju odluka, a pozitivne posljedice takvog rada osjete se i na drugim razinama, osobito kada govorimo o ekonomiji.

Večernji list: Kako biste ocijenili međunacionalne odnose na prostoru općine, a poglavito kada govorimo o Hrvatima i Bošnjacima?

- U pogledu međusobnih odnosa tu nema nikakvih problema niti ih gledamo na takav način. Uvijek inzistiram da odnose gledamo kroz političke organizacije koje predstavljamo i pričamo o političkim organizacijama i našim partnerskim odnosima. Ne koristimo formulacije “Hrvati, Bošnjaci”, već svodimo priču na to da, primjerice, ako nismo zadovoljni, onda nismo zadovoljni nekom političkom organizacijom koja ima udio u vlasti.

Odnosi su jako dobri, ako govorimo općenito među građanima, tu nema problema, baš kao što nema problema ni oko politika. Ako se možda oko nečega ne slažemo, to nisu problemi takvog karaktera, već su, jednostavno, u pitanju neke investicije za koje smo htjeli da budu realizirane u drugom prostoru... Ali, i toga je sve manje.

Večernji list: Na čelu ste Općinskog vijeća Jajce. Možete li napraviti rezime dosadašnjeg djelovanja ove institucije? Odnosno, kako funkcioniraju odnosi HDZ-a i SDA kada govorimo o Općinskom vijeću te je li zadovoljavajuća protočnost u donošenju odluka?

- Kad sam prije malo više od dvije godine došao na ovo mjestu, a s obzirom na to da dolazim iz gospodarstva, htio sam i inzistirao nametnuti ideju da Vijeće mora raditi. A kada kažem da mora raditi, onda mislim na situaciju u kojoj moramo odluke koje se tiču običnih građana i svih onih koji mogu konzumirati odluke donositi učinkovito, odnosno da im ne budemo prepreka. Primjerice, tu mislim na program poljoprivrede, program zajedničke komunalne potrošnje, program stipendija, kao i niz drugih odluka. Mi smo otkočili procese te danas s ponosom mogu reći da smo održali 18 redovitih sjednica Vijeća i nekoliko svečanih. Imali smo i 25. studenoga sjednicu u povodu Dana državnosti, a bile su i dvije tematske. Sljedeća konstatacija nije subjektivna - oni koji prate rad Vijeća kažu kako je do sada ovo najučinkovitije Vijeće. U prijevodu, nemamo ništa na stolu što nam je interventno za riješiti.

Večernji list: Koliko su dobro posloženi odnosi bitni za razvoj gospodarskih aktivnosti? Poglavito uzimajući u obzir činjenicu o važnosti produktivnog odnosa s poslovnom zajednicom.

- To je izrazito važno, a osobito u svjetlu aktualnih događaja u gospodarstvu koji se tiču energetske učinkovitosti. U kontekstu koncesije, gdje se traži prethodna suglasnost, mogu reći kako je taj proces jako protočan. Naravno da ispoštujemo i mišljenja mjesnih zajednica i svih relevantnih čimbenika koji su bitni za donošenje odluka. Uglavnom, proces je protočan i nikada ništa nije bilo zakočeno. Moram napomenuti da smo u posljednjih 10-12 godina imali situaciju da se proračun nije usvajao u redovitoj proceduri. Mi smo to u posljednje dvije godine promijenili, a trenutačno smo u pregovorima za nacrt proračuna te ćemo vrlo brzo, prije Nove godine, imat sjednicu gdje ćemo usvojiti nacrt, a onda počinje javna rasprava kako bi se došlo do prijedloga. Ne znam hoćemo li prijedlog završiti u ovoj godini zato što se radi o znatnom proračunu, pri čemu kroz izvješće treba do u detalje precizirati gdje će se utrošiti sredstva. Odnosno odrediti zajedničke prioritete, a onda kroz javne nabave to provesti u idućoj godini. Vjerojatno znate da su bile izmjene zakonskog rješenja o javnim nabavama te mnogo toga nije baš protočno te moram priznati da sam, što se tiče ove godine, razočaran u ono što nismo proveli, a imali smo namjeru. Zbog, ne bih čak rekao javnih nabava, ali bih se usudio reći subjekata koji nisu našli svoj interes u nekim poslovima te su možda koristili neke druge alate da ospore investicije.

Večernji list: U kojoj je mjeri bitno raditi na realizaciji projekta koji bi povezao Jajce i čitav prostor s Travnikom i Lašvanskom dolinom?

- Ja sam upravo te struke te me žalosti da je priča samo ostala na tome. Strategijom i planskim dokumentom predviđena je takva prometnica, međutim, nadležni očito nisu procijenili prioritete u smislu da naprave tu vezu. Jednostavno, isključeni smo iz nekih prometnih tokova, a potrebe sigurno postoje, a tu mislim na protočnost vozila u određenom razdoblju. Ovo moramo staviti na stol.

Večernji list: Gdje leže ključni gospodarski potencijali razvoja općine Jajce?

- Moram zahvaliti našim ljudima, odnosno našim gospodarstvenicima, koji iscrpno rade. Imamo 20-ak izrazito dobrih i kvalitetnih gospodarstvenika koji pokrivaju sve sektore, od građevinarstva, preko strojarstva do prometa. Primjerice, tu je tvornica koja se bavi proizvodnjom automobilskih naplataka i koja dugo radi, a zapošljava više 230-240 ljudi. Imamo i tvrtku koja može odgovoriti svim građevinskim izazovima, kao i poduzeće koje izrađuje metalne konstrukcije za sve vidove građevinarstva, od mostova pa nadalje. Tu je i rudnik boksita, kao i distribucija kamena. Moram reći kako u Jajcu nedostaje radne snage u svakom segmentu. Primanja i status znatno su bolji u odnosu na neke druge općine; ne možemo se usporediti s Travnikom, koji je sjedište županije, ali prednjačimo u izvozu. Potencijal su nam i prirodna bogatstva te u posljednje 2-3, pa i više godina usmjeravamo aktivnosti u promidžbu Jajca kao turističkog grada, a možemo konstatirati kako imamo izrazito veliku posjećenost. Nedostaje nam hotel s 4-5 zvjezdica, a pritom smo nedavno mijenjali planske prostorne dokumente u cilju da privučemo nekog investitora.

O značaju ove tematike dovoljno govori i činjenica da se tijekom ljetnih mjeseci ne može naći slobodno mjesto. Turizam je, dakle, značajna grana, pri čemu se više radi obiteljski. Nedavno smo otvorili turističku zajednicu koja ima svoje poslove koji proistječu iz zakona koji je donijela Srednjobosanska županija, a najznačajnija nam je Agencija za kulturno-povijesnu baštinu, uzimajući u obzir da imamo oko 30 nacionalnih spomenika. Cijelog ljeta imamo brojne manifestacije, koncerte i druge sadržaje. U konačnici, Jajce je lijep grad za život.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije