Fond za zaštitu okoliša FBiH

U iznosu od pola milijuna eura 41 odabrani javni objekt u USŽ-u dobit će solarne panele na krovištima

14.09.2022.
u 11:36

Zahvaljujući projektu “COMPOSE+”, koji su u proteklih petnaest mjeseci zajedno provodili Razvojna agencija Unsko-sanske županije i županijsko Ministarstvo građenja, prostornoga uređenja i zaštite okoliša, a za što je sredstva u iznosu od 500.000 eura osigurala Europska unija kroz Interreg Mediteranski program, 41 odabrani javni objekt u Unsko-sanskoj županiji instaliranjem solarnih panela na svoja krovišta imat će mogućnost korištenja energije sunca. U tom smjeru već je urađena studija mogućnosti iskorištavanja solarne energije kako bi se u bliskoj budućnosti omogućilo lakše prijavljivanje na projekte za koje sredstva osigurava Europska unija.

Energija budućnosti
Da solarna energija sve više postaje energija naše današnjice, ali i budućnosti, potvrđuju i brojni primjeri već izgrađenih solarnih elektrana i vjetroparkova u Bosni i Hercegovi, ali i studija mogućnosti iskorištavanja energije iz obnovljivih izvora, sunca i vjetra. Studiju mogućnosti iskorištavanja solarne energije na javnim objektima USŽ-a u sklopu provedbe projekta “COMPOSE+”, koji je financirao EU kroz Interreg Mediteranski program, uradila je Regionalna energetska agencija “Sjever” iz Koprivnice u Republici Hrvatskoj uz partnersku pomoć Razvojne agencije i Ministarstva građenja i prostornog uređenja. - Studija je prvi korak prema dobivanju dodatnih, konkretnih sredstava za provedbu ugradnje solarnih panela na javne objekte, tako da mi očekujemo kako ćemo na idućim pozivima Europske unije biti u formalno-pravnoj mogućnosti prijavljivati se sad kad imamo ovu studiju. Očekujemo da ćemo tek u nekom razdoblju od dvije godine moći dobiti konkretna sredstva za provedbu takvih projekata - kaže Samir Jodanović, ravnatelj Razvojne agencije Unsko-sanske županije. Ovaj projekt ne predviđa izgradnju velikih solarnih elektrana, već postavljanje solarnih panela na krovišta četrdeset i jednog javnog objekta u gradovima i općinama županije. Tako proizvedenu energiju ti bi objekti koristili za svoje potrebe, a njezini eventualni viškovi bili bi distribuirani u elektroenergetsku mrežu. To su škole, sudovi, institucije gradova i općina, brojne medicinske ustanove. - Županijska bolnica u potpunosti, stopostotno, ispunjava te uvjete, a reći ću i zašto - ona radi 24 sata. Ta se energija prikuplja dvadeset i četiri sata i za potrebe bolnice bilo bi dovoljno energije te bi bila iskoristiva, a ovi neki objekti koji rade kraće vrijeme, sunčeva energija je tu prisutna, proizvodi se električna energija, međutim, ne koristi se u svakom trenutku - kaže Adnan Alagić, ministar građenja, prostornog uređenja i zaštite okoliša.

Zeleni programi
Neiskorištena električna energija bi u tom slučaju bila usmjerena u elektroenergetski sustav. Za sada bi Županijska bolnica “Dr. Irfan Ljubijankić”, uporabom solarnih panela, mogla iskoristiti svu proizvedenu energiju jer joj je potrebna 24 sata dnevno. - Ovi drugi objekti, u ovom trenutku, mogli bi je koristiti, međutim, morali bi imati blokatore koji tu energiju koja im nije potrebna blokiraju. Nadam se da će sve vrlo brzo biti tu i da će individualni objekti na kojima je također omogućena gradnja moći proizvoditi energiju za sebe, sav višak s dvosmjernim programima šalje se u sustav - kaže ministar Alagić. “COMPOSE+” je alat koji je zapravo katalizator praktične primjene programa EU-a “Green Deal” koji se odnosi na obnovljive izvore energije i energetsku učinkovitost. “COMPOSE+” je projekt kojem je, uz Razvojnu agenciju USŽ-a, pridruženi partner Ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša te još 12 partnera iz sedam europskih zemalja. Ukupna vrijednost projekta je pola milijuna eura. - S obzirom ne energetsku krizu koja se događa i u Europskoj uniji, ali i u BiH, sve se više i država fokusira na to da osigura dodatna sredstva za izgradnju solarnih panela ili da nekako kompenzira ljudima koji se odluče na izgradnju solarnih panela određena financijska sredstva - kaže Samir Jodanović, ravnatelj Razvojne agencije Unsko-sanske županije. Studijom mogućnosti iskorištavanja solarne energije na javnim objektima u USŽ-u napravljena je kvalitetna baza podataka, poput površina objekata, zapremine prostora za zagrijavanje, dnevnog, mjesečnog i godišnjeg utroška energije. Ona će biti značajna za prijavljivanje kod donatora iz Europske unije kako bi za nabavu solarnih panela osigurali potrebna sredstva. USŽ su potrebne solarne elektrane koje bi, uz tri hidrocentrale - Krušnica, Una i Kostela, značajno povećale količinu proizvedene električne energije, a i zaštita okoliša bi bila puno bolja. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije