Agencija za statistiku BiH

U idućoj godini pomoć da oko 12.000 osoba u FBiH dobije posao

30.12.2023.
u 08:00

Unatoč ogromnoj nezaposlenosti, što bilježe i statistike BiH nedostaje radnika. Kako stoji u posljednjem objavljenom podatku Agencije za statistiku BiH U listopadu 2023. godine broj registriranih nezaposlenih osoba u BiH iznosio je 346.051, a od toga 202.252 žena.

Unatoč ogromnoj nezaposlenosti, što bilježe i statistike BiH nedostaje radnika. Posladavci svakodnevno tragaju za radnom snagom, što se može vidjeti i po oglasnicima u kojima se traži od skladištara, vozača, frizera do farmaceuta, piše Večernji list BiH.

Tako svakodnevno gledamo oglase - "Hitno zapošljavanje", "Traži se trgovac za stalni radni odnos", "Traži radnik u skladištu (m/ž)" ... No, unatoč tome BiH ima oko 346 tisuća nezaposlenih. Kako stoji u posljednjem objavljenom podatku Agencije za statistiku BiH U listopadu 2023. godine broj registriranih nezaposlenih osoba u BiH iznosio je 346.051, a od toga 202.252 žena.

- Broj registriranih nezaposlenih osoba se u odnosu na rujan 2023. godine se smanjio za 0,2 posto (broj muškaraca se smanjio za 0,3 posto, a broj žena se također smanjio za 0,2 posto). U usporedbi sa listopadom 2022. godine broj registriranih nezaposlenih se smanjio za 3,2% (broj muškaraca se smanjio za 4,1 posto, a broj žena se također smanjio za 2,4 posto), stoji u dokumentu "Demografija i socijalna statistika" koji je bjavila državna Agencija za statistiku.

Najviše nezaposlenih

Ako promatramo registrirane nezaposlene po kvalifikacijskoj strukturi uočava se da je najveći broj nezaposlenih osoba sa VKV i KV kvalifikacijom 109.246, zatim slijede nekvalificirane osobe 100.461 i osobe sa srednjom stručnom spremom 97 721. Kao nezaposleni vodi se najmanji broj polukvalificiranih osoba (PK) 5247, a slijede ih osobe višeg obrazovanja (VŠS) 5392. Udio ženske populacije u registriranim nezaposlenima iznosi 58,4 posto ili u apsolutnom iznosu 202 252 osoba ženskoga spola.

U ženskoj populaciji najveći broj nezaposlenih osoba je sa srednjom spremom (SSS) 63 752, nekvalificiranih (NK) 59.950 i sa VKV i KV kvalifikacijom 52.394 osoba ženskog spola. Kako bi se bar na neki način smanjio broj nezaposlenih Federalni zavod za zapošljavanje realizira set mjera i programa s ciljem zapošljavanja i samozapošljavanja osoba s evidencije nezaposlenih, s posebnim fokusom na teže zapošljive kategorije nezaposlenih, kao što su mladi, žene, dugotrajno nezaposlene osobe, osobe starije dobi itd.

Federalni zavod za zapošljavanje uspješno privodi kraju proces ugovaranja po programima zapošljavanja, samozapošljavanja i obuke iz 2023. godine, čime je do sada omogućeno zapošljavanje oko 12.000 osoba s evidencije nezaposlenih. - Postotak ugovorenih sredstava nikad nije bio viši. Od predviđenih oko 72 milijuna maraka za realizaciju mjera aktivne politike zapošljavanja ove godine u gospodarstvo smo plasirali gotovo kompletan iznos, što je dokaz aktivnog rada, ali i adekvatno kreiranih programa prilagođenih kako poslodavcima tako i nezaposlenim - rekla je za Avaz ravnateljica Federalnog zavoda za zapošljavanje Helena Lončar.

Dodala je kako su svi programi financirani iz vlastitih sredstava te da su radili u suradnji sa županijskim službama za zapošljavanje. Kada je pak riječ o idućoj godini Lončar je kazala kako je planirano čak 85 milijuna maraka za programe zapošljavanja. Kako je dodala ta sredstva planirana su Financijskim planom Zavoda za iduću godinu. Navedeni iznos će biti dovoljan da se programima obuhvati oko oko 12.000 nezaposlenih.

Intenzivne pripreme

Prema riječima ravnateljice Federalnog zavoda za zapošljavanje u tijeku su intenzivne pripreme za realizaciju programa zapošljavanja, samozapošljavanja i obuke za iduću godinu. - Možemo već sada reći da se planirane mjere neće važnije razlikovati od dosadašnjih, s tim da će pojedinačni mjesečni poticaji biti uvećani sukladno ekonomskim kretanjima u zemlji - kazala je Lončar dodajući - U okviru realizacije programa sufinanciranja zajedničkih projekata s drugim organizacijama i institucijama ove godine, mi smo iz vlastitih sredstava sufinancirali realizaciju određenih projekata, kazala je Lončar navodeći o čemu je riječ.

- To su, prije svega, projekti zapošljavanja asistentskog kadra za rad s djecom s poteškoćama u razvoju u osnovnim i srednjim školama, asistenata na javnim sveučilištima u Federaciji BiH i stručnog kadra u ustanovama socijalne zaštite te djece poginulih branitelja - zaključila je Lončar za Avaz.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije