Nova školska godina pred vratima

U HNŽ, ZHŽ, HBŽ i SBŽ nastava počinje 6. rujna, traže da se učenici vrate u klupe

20.08.2021.
u 21:44

Dio učenika osnovnih i srednjih škola u Bosni i Hercegovini na nastavu će krenuti već za desetak dana, odnosno 1. rujna, dok će u nekim županijama, kao i dosadašnjih godina, raspored biti podijeljen prvog ponedjeljka u rujnu (6. rujna), piše Večernji list BiH.

Stožeri i nastava

Iako još ni jedna županija nije donijela službeni stav o načinu izvođenja nastave, sve su prilike da će u većini škola školska godina početi normalno, odnosno da će se nastava odvijati kao i prije pojave pandemije. Tako su barem zatražila resorna županijska ministarstva. Ipak, konačnu odluku donijet će krizni stožeri ovisno o broju zaraženih koronavirusom. Ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i sporta ZHŽ-a Ružica Mikulić kaže kako će nastava u svim osnovnim i srednjim škola u Zapadnohercegovačkoj županiji početi u ponedjeljak, 6. rujna 2021. Kada je riječ o načinu izvođenja nastave, Mikulić navodi kako će on ovisiti o epidemiološkoj situaciji, odnosno ako ne bude drastičnih pogoršanja s epidemiološkom situacijom, nastava će se odvijati redovito bez podijeljenih razreda.

- Postoji mogućnost da će sati biti skraćeni ako temperature zraka budu visoke, no do prolongiranja početka školske godine 2021./2022. ne bi trebalo doći - zaključili su iz ovog ministarstva. Na isti datum, 6. rujna, u klupe će sjesti i učenici osnovnih i srednjih škola s područja Hercegbosanske županije. Iz ove županije navode kako je još uvijek rano govoriti o modelu izvođenja nastave.

- Stožer civilne zaštite Hercegbosanske županije još se nije sastao vezano uz eventualne epidemiološke mjere koje se odnose na trajanje školskog sata i kabinetsku nastavu, pa ćemo morati još malo pričekati prije nego što donesemo konkretne odluke - kazala je ministrica znanosti, prosvjete, kulture i sporta HBŽ-a Gordana Nakić. Ministar obrazovanja Srednjobosanske županije Bojan Domić najavio je da će županijskom Kriznom stožeru uputiti prijedlog da nastava prvog ponedjeljka u rujnu počne redovito, uz poštivanje svih epidemioloških mjera.

- Voljni smo Kriznom stožeru Ministarstva zdravstva SBŽ-a predložiti da nastava počne redovito, uz pridržavanje mjera poput nošenja maski i poštivanja fizičke distance. Prema sadašnjim pokazateljima, epidemiološka situacija nije loša, ali to ne mora ništa značiti jer se sve može promijeniti u nekoliko dana, tako da ćemo možda tek idući tjedan poslati prijedlog Kriznom stožeru - kazao je Domić.

Škola na daljinu i manjkavosti

Unatoč tome što škole već imaju iskustvo u organiziranju online nastave, Domić ističe kako bi tu opciju svi voljeli izbjeći. Podsjetio je na činjenicu da će broj djece koja će u novoj školskoj godini nastavu pohađati u školama u SBŽ-u biti manji za čak 600 nego prošle školske godine. Školska 2021./2022. godina u Hercegovačko-neretvanskoj županiji započet će također prvog ponedjeljka u rujnu, međutim, još nije poznato po kojem modelu. Nastava u svim osnovnim i srednjim školama na području Tuzlanske županije počinje 1. rujna. Konačnu odluku o modelu nastave tijekom idućeg tjedna trebao bi donijeti županijski Krizni stožer, ovisno o epidemiološkoj situaciji.

- Priželjkujemo da se nastava vrati u normalu, da se učenici vrate u učionice, 45-minutni sat, ali opet ćemo morati pričekati smjernice koje će nam dati Krizni stožer - ističe Elvis Baraković, ministar obrazovanja TŽ-a.

Od 1. rujna nastava počinje i u školama na području Sarajevske županije te u Republici Srpskoj, gdje će sat trajati 45 minuta, a učenici će se morati pridržavati epidemioloških mjera. Iz Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije BiH kažu kako će, ako se bude tražilo mišljenje i stav Sindikata, podržati vraćanje učenika i nastavnika u školske prostorije jer je to najučinkovitiji način nastave.

- To je nešto što svaki nastavnik te svaki učenik i roditelj priželjkuje i to je naš stav - zaključio je Selvedin Šatorović iz Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije BiH. Na potrebu organiziranja nastave u učionicama upozorile su i razne domaće te međunarodne organizacije s obzirom na to da sva provedena istraživanja pokazuju niz manjkavosti održavanja nastave na daljinu, kao i zatvaranja djece u kuće.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije