zdravstvo

U HNŽ sve više oboljelih od astme, dijabetesa te s problemom prostate

ilustracija
02.05.2019.
u 18:42

Članovi Upravnog vijeća Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ-a usvojili su izvješće o privremenoj spriječenosti za rad do i više od 42 dana, upućivanju osiguranika na liječenju izvan HNŽ-a, potrošnji lijekova s liste lijekova, potrošnji ortopedskih pomagala, provedenim postupcima javnih nabava i financijskom poslovanju Zavoda. Sva usvojena izvješća odnose se na prvo tromjesečje ove godine, piše Večernji list BiH. 

Usvojena izvješća

Donosimo najzanimljivije podatke iz usvojenih izvješća. “Kontinuirane analize, kontakti s izabranim liječnicima, dobra komunikacija s poslodavcima i terenske kontrole koje Zavod provodi rezultirali su smanjenjem broja refundiranih doznaka i troškova po istim. Izvješćem o privremenoj spriječenost za rad do i više od 42 dana evidentiran je pad broja refundiranih doznaka za 7% i troškova po istima za 4% ili 14.169 KM u odnosu na isto razdoblje 2018.”, navode iz ZZO-a HNŽ-a. Izvješće o upućivanju na liječenje izvan HNŽ-a pokazuje da je i dalje prisutan velik broj oboljelih osoba kojima se dijagnostika i liječenje ne mogu završiti u županiji. Ovo se ponajviše odnosi na maligne bolesti kod osiguranika svih dobnih skupina te na oboljenja u pedijatrijskoj populaciji. Veliki dio financijskih sredstava utrošen je na usluge PET CT-a. U prva tri mjeseca 2019. utrošeno je 61.397 KM za ovu uslugu, što je porast za 42,6% u odnosu na isto razdoblje 2018. Izvješće o potrošnji lijekova s liste lijekova pokazuje da je u prvom tromjesečju ove u odnosu na isto razdoblje prethodne godine evidentirano smanjenje broja izdanih recepata i pakiranja, uz neznatan porast financijski izražene potrošnje od 0,4%. Promatrajući ukupnu potrošnju lijekova s liste, evidentno je kako 85% ukupne potrošnje otpada na kronične terapije. I dalje je evidentan stalni porast broja osiguranika oboljelih od dijabetesa, benigne hipertrofije prostate i astme s pridruženim stanjima.

Ortopedska pomagala

Usvojenim odlukama proširena su prava osiguranika korisnika ortopedskih i drugih pomagala, i to na način da su proširene medicinske indikacije temeljem kojih osiguranici mogu ostvariti pravo na pelene, kao i indikacije temeljem kojih osiguranici mogu ostvariti pravo na invalidska kolica. Za pomagala natkoljene i potkoljene proteze uvedena je nova kategorija, i to “aktivni osiguranici” od 26 godina starosti pa naviše. Riječ je o osobama koji nemaju potrebu mijenjanja proteze svako dvije godine. Ovim je omogućena realizacija proteze s rokom trajanja od 48 mjeseci i dvostruko većim sudjelovanjem Zavoda.•

Ključne riječi
ZZO

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?