Pero Pavlović

U HNŽ cijepljeno ispod 20 posto građana, u covid bolnici 80 posto necijepljenih

skb mostar - covid bolnica
Stojan Lasić
15.11.2021.
u 07:33

U Hercegovačko-neretvanskoj županiji koja broji 220.000 stanovnika, protiv Covida-19 je cijepljeno 44.374 osoba barem jednim cjepivom, dok je 37.533 građanina primilo dvije doze, što statistički gledano pokazuje kako je svega 17,35 posto stanovnika u potpunosti imunizirano.

Podatke o imunizaciji stanovništva za Klix.ba je potvrdio glasnogovornik Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi Pero Pavlović, navodeći kako se najviše građana cijepilo u Mostaru dok je odaziv najslabiji u Općini Ravno.

"Pokazatelji govore da imamo povećan broj zaraženih u posljednjih nekoliko tjedana, samim tim i povećan broj onih koji su hospitalizirani u Covid bolnici“, kaže Pavlović izražavajući zabrinutost epidemiološkom situacijom u toj županiji.

Ističe kako su u mostarskoj Covid bolnici hospitalizirane 93 osobe od koji je samo njih 19 primilo barem jedno cjepivo, što govori da se 80 posto građana nije cijepilo protiv Covida-19.

"To nam sve govori da bi se i dalje morali pridržavati koliko je god moguće mjera koje su na snazi. Svjesni smo činjenice da su građani, a i mi smo već preumorni, ali bez poštivanja mjera nećemo zaustaviti širenje ovog virusa. Ako tome dodamo da imunizacija naših građana nije na očekivanoj razini, a cjepiva su prema svim znanstvenim pokazateljima jedini siguran način da nas ovaj virus ne dovede u teško kliničko stanje, ne možemo biti zadovoljni sadašnjom situacijom", kazao je Pavlović.

Pozivao je građane na cjepljenje i podsjetio na društvenu odgovornost, kazavši kako ima dovoljno svih vrsta cjepiva koje na tjednoj bazi dolaze u Zavod za javno zdravstvo HNŽ i građani imaju na raspolaganju Sinopharm, AstraZenecu, Pfizer, Modernu.

"Započelo je cijepljenje i trećom dozom i mi pozivamo sve koji nisu, da to urade što prije, kako bi se s Covidom što prije izborili. Budući da već treći tjedan zaredom imamo evidentno povećanje incidence oboljelih potrebno je učiniti sve što je u okvirima naše moći kao pojedinci i kao zajednica, da pokušamo ovaj broj svesti u neke okvire koji su prihvatljivi", kaže Pavlović.

Naglašava da zdravstveni kapaciteti unatoč svim poteškoćama još uvijek imaju dovoljno resursa kako smještajnih tako i ljudskih, ali podsjeća isto tako na činjenicu da su svi na izmaku snaga i da je odgovornost na svima za izazove koji predstoje.

„Poučeni iskustvo u ove dvije godine, vjerujemo da nas čeka još ozbiljne borbe s ovim virusom, i važno je povećati boj građana koji su se cijepili i osnažiti poštivanje mjera, to je jedini način da nekako barem donekle usporimo širenje ovog virusa, osobito jer nam dolaze informacije iz okruženja o vrlo ozbiljnim brojkama i pojavi novih sojeva virusa. Kako nas ništa nije zaobišlo, ne vjerujemo da će nas zaobići i još veći broj pozitivnih i onih koji će tražiti pomoć liječnika u našim zdravstvenim ustanovama“, zaključio je Pavlović

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije