vrhunac se očekuje 15. siječnja

U HN županiji registriran prvi slučaj gripe, oboljela osoba je iz Mostara i hospitalizirana je

08.01.2019.
u 13:00

Na području Hercegovačko-neretvanske županije zasad je zabilježen samo jedan slučaj gripe, a oboljela osoba je iz Mostara i, prema informacijama kojima raspolažemo, hospitalizirana je, potvrdio je za Večernji list BiH šef Epidemiološke službe županijskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Erdin Alajbegović.

- Trenutačno je samo jedna osoba oboljela od gripe. Oboljenja sličnih gripi zabilježeno je 242, dok je od akutnih respiratornih infekcija oboljelo 413 osoba - dodao je dr. Alajbegović.

Najveći broj oboljelih, kako je dodao, registriran je na području općine Prozor-Rama.

Prema pristiglim prijavama, tri osobe oboljele od akutne respiratorne infekcije su hospitalizirane. Dodao je kako se najveći val gripe očekuje od 15. siječnja i trajat će do 15. veljače. Ističe i kako je dosad intenzitet gripe vrlo nizak, odnosno, prema njegovim riječima, gripa “miruje”.

Kako bi zaštitili pacijente od širenja virusa gripe i drugih zaraza, u SKB-u Mostar do daljnjega su ograničili redovite posjete bolesnicima zbog očekivane epidemije. Posjeti se mogu odobriti samo u nužnim slučajevima, što su potvrdili iz Ureda za odnose s javnošću SKB-a Mostar. Iz tog ureda potvrdili su i kako je u Klinici za dječje bolesti trenutačno povećan broj pacijenata, ali i da to nije neuobičajeno za ovo doba godine.

- Broj pacijenata se povećao, a na odjelu najviše djece leži zbog upale pluća. Pacijente koji žive u blizini puštamo na kućno liječenje, ali pod nadzorom liječnika - kazali su za Bljesak.info iz te Klinike.

- Pacijenti za koje liječnici ustanove da su nakon primljene terapije dobrog općeg zdravlja puštaju se na kućno liječenje, uz dogovoreni povratak na ostatak terapije - kazali su iz SKB-a. Kada je, pak, riječ o prevenciji, liječnici kažu kako je vrlo bitno izbjegavati prostorije u kojima dolazi do okupljanja većeg broja ljudi.

- U prostorijama u kojima boravi veći broj ljudi lakše dolazi do prijenosa virusa gripe. S druge strane, vrlo važnu ulogu ima i prehrana, koja mora biti obogaćena agrumima kao što su naranče, mandarine, limun..., kao i vitaminski pripravci za podizanje imuniteta, kao što je med - kazao nam je dr. Alajbegović dodavši da treba izbjegavati masnu hranu. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije