GRUDE

U Grudama održana zajednička terenska prekogranična vježba spasilačkog tima

23.02.2024.
u 10:33

Zajednička terenska prekogranična vježba projekta "Povećanje kapaciteta za prevenciju, pripremu i odgovor na katastrofe – otporna granica" održana je u četvrtak u Grudama.

Kako je priopćeno, terenska vježba prekograničnog spasilačkog tima održala se na Poligonu za obuke službi za zaštitu i spašavanje (Gospodarska zona Grude), a završni događaj projekta upriličen je u Hotelu Otok u Grudama.

Pozdravnim govorima nazočnima su se obratili Gianluca Vannini, šef Sekcije operacija za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu suradnju DEU BiH, zatim Predrag Čović, predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke, Radoslav Luburić, ravnatelj JU Razvojna agencija ŽZH – HERAG, Mirko Mustur, zamjenik predsjednika Općine Herceg Novi, te Drago Martinović, ravnatelj Uprave civilne zaštite ŽZH.

"Kao što znate, Europska unija je dala određene uvjete za pristup Bosne i Hercegovine i zemalja zapadnog Balkana Europskoj uniji, i u periodu od 2025. do 2027. godine na raspolaganju je novčani iznos od 6 milijardi eura sredstava potpore EU za provođenje reformi", kazao je u uvodu premijer Županije Zapadnohercegovačke Predrag Čović te dodao da ovakvi dobri primjeri služe kao podloga za povlačenje tih sredstava, odnosno projekata koje u budućnosti treba realizirati.

"U ovom projektu vidim početak onoga što nas čeka u narednom periodu, a to su intenzivne kandidature raznih projekata za financiranje iz europskih fondova", naglasio je Čović.

Ovaj projekt financira Europska unija u okviru IPA II programa prekogranične suradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014. – 2020.

Opći je cilj projekta Poboljšati sustav prevencije i upravljanja rizicima kako bi se povećala otpornost na prirodne katastrofe i katastrofe uzrokovane čovjekom na području Županije Zapadnohercegovačke i Općine Herceg Novi, a njegovi specifični ciljevi su: uspostavljena zajednička struktura suradnje Županije Zapadnohercegovačke i Općine Herceg Novi za unapređenje prekograničnog upravljanja katastrofama, ojačani kapaciteti i nadležnosti hitnih službi u Županiji Zapadnohercegovačkoj i Općini Herceg Novi te podignuta svijest javnosti Županije Zapadnohercegovačke i Općine Herceg Novi o mjerama prevencije i ponašanju u slučaju prirodnih katastrofa ili katastrofa izazvanih ljudskim faktorom.

Partneri na projektu su JU Razvojna agencija ŽZH –HERAG (BiH), Uprava civilne zaštite ŽZH (BiH) i Općina Herceg Novi (Crna Gora). Ukupan proračun projekta je 586.976,36 EUR, dok je EU sufinanciranje iznosilo 498.052,90 EUR.

Trajanje projekta je 24 mjeseca, počevši od 1. ožujka 2022. godine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?