Nakon što se prihvati Zakon o nadzoru granice koji je dio međustranačkoga sporazuma

U graničnom pojasu više neće biti moguće postaviti zastave ili pak oznake dvaju entiteta

storyeditor/2023-10-09/republika-srpska.jpg
10.10.2023.
u 21:54

Trenutačno na ulasku u BiH, nakon nekoliko graničnih prijelaza, putnike dočekuje ploča s natpisom "Dobro došli u Republiku Srpsku".

Parlamentarna skupština BiH uskoro bi opet trebala razmatrati nacrt Zakona o nadzoru granice koji prije ljetne stanke nije dobio potrebnu potporu u Zastupničkom domu, a kojim se predviđaju određene promjene, piše Večernji list BiH.

Tako 100 metara od granice neće biti moguće postavljati bilo kakva obilježja osim državnih. Potkraj lipnja nacrt zakona nije dobio potporu Zastupničkog doma jer nije bilo entitetske potpore iz Republike Srpske. Trenutačno na ulasku u BiH, nakon nekoliko graničnih prijelaza, putnike dočekuje ploča s natpisom "Dobro došli u Republiku Srpsku". Zastupnica Mirjana Marinković-Lepić iz Naše stranke tijekom mandata u Zastupničkom domu Parlamenta BiH pokrenula je inicijativu za uklanjanje velikih postavljenih ploča na ulazima u BiH, navodeći za to primjer graničnog prijelaza Zupci u Trebinju prema Crnoj Gori.

Ne zna se čiji je posao

Na zahtjev za uklanjanje tih ploča dobila je nejasan odgovor, da je za takvo što zadužena Uprava za neizravno oporezivanje BiH i Ministarstvo sigurnosti BiH. To je pitanje na njezinu inicijativu aktualizirao državni ministar prometa i veza Edin Foto, koji je inače čelnik Naše stranke. Izmjene ovoga zakona sastavni su dio međustranačkog sporazuma, a na čijem donošenju također inzistiraju institucije Europske unije, smatrajući ga važnim u mozaiku reformi koje vlasti u BiH moraju provesti kako bi ispoštovale njihova očekivanja.

- Razočaravajuće je što za nacrt Zakona o nadzoru granice nisu glasovali entitetski zastupnici RS-a. Ovo je negativan signal za put u EU. Status kandidata podrazumijeva ispunjavanje, odnosno razumijevanje određenih koraka, uključujući upravljanje granicama. Prilike za napredak ne smiju se propustiti - poručili su tada iz Izaslanstva Europske unije. A upravo bi se ovim izmjenama spriječila mogućnost da u nešto užem prostoru od dosadašnjih predviđenih 300 metara budu bilo kakva druga obilježja. Izvan toga područja neće biti prijeporno postaviti druga obilježja, kao što je to sada i slučaj, čak i na međuentitetskoj granici na kojoj se na brojnim mjestima upravo nalazi poruka dobrodošlice u entitet Republiku Srpsku. A što je i sastavni dio političke kampanje kojom se ovaj entitet sustavno predstavlja državnim obilježjima.

Posebne zone

Inače, Zakon o nadzoru granice BiH uređuje ulazak, izlazak i tranzit stranaca preko granice, ali i mjesta graničnih prijelaza, granične crte, zaštitnog područja, prijenosa i nadzora prijenosa oružja i streljiva preko državne granice, zatim međunarodnu graničnu policijsku suradnju, prikupljanje podataka i vođenje evidencija te druga pitanja koja su u vezi s nadzorom granice. Zakon je usvojen 2008. godine i od tada je nekoliko puta mijenjan. Nepromijenjene se odredbe u zakonu tiču graničnoga pojasa koji se prostire do 10 kilometara od granične crte u dubinu teritorija BiH.

Istodobno, definira se kako je zaštitno područje pojas koji se prostire do 300 metara od granične crte u dubinu teritorija BiH. Ovim zakonom definira se da je Ministarstvo civilnih poslova BiH mjerodavno za označavanja, obnovu i održavanja graničnih oznaka na uređenoj državnoj granici te pripremu dokumenata o granici. Također se precizira da se u blizini granične crte, na prometnicama i drugim komunikacijama, postavljaju posebne natpisne ploče i signalizacija kojima se upozorava na približavanje graničnoj crti. Posebne natpisne ploče i signalizaciju, na prijedlog Granične policije BiH, nakon premjera mjerodavne geodetske uprave, postavlja Ministarstvo prometa i veza BiH. Zakonom se zabranjuje da se na posebne natpisne ploče i signalizaciju postavljaju druge ploče ili signalizacija kojima bi se smanjivala vidljivost ploča i signalizacije kojima se upozorava na graničnu crtu.

- U području graničnog prijelaza i u zaštitnom području nije dopušteno postavljanje bilo kakve promidžbene, osim prometne signalizacije - definira se.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije