Zbog rasta prosječne plaće u Federaciji BiH

U godinu dana za 40,80 KM poskupio mjesečni iznos dobrovoljnog osiguranja

plaća, novac, novčanik
BHRT
31.03.2024.
u 20:57

Rastom prosječne plaće u Federaciji BiH raste i iznos dobrovoljnog osiguranja koji sama sebi može uplaćivati svaka osoba starija od 15 godina i mlađa od 65 godina koja ima prebivalište na području Federacije BiH te nije u sustavu obveznog osiguranja.

Dobrovoljno osiguranje
Prema podacima Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje, mjesečni iznos dobrovoljnog osiguranja ove godine iznosi 329,63 KM, dok je tijekom prošle godine iznosio 288,83 KM mjesečno. Za dobrovoljni staž tijekom 2022. godine na mjesečnoj razini trebalo je izdvojiti 259,83 KM. Kako su objasnili iz Federalnog zavoda MIO, riječ je o iznosu određenom prema visini prosjeka federalne plaće i ne može biti ni veći ni manji od tog. Dobrovoljno osiguranje regulira se u Zavodu MIO sklapanjem ugovora između Zavoda i korisnika te se uplaćuje mjesečno. Naime, zbog činjenice da velik broj osoba u ovom bh. entitetu radi ili je nekada prije radio "na crno", zbog čega nije mogao prikupiti potrebne godine radnog staža za ostvarenje minimalne mirovine, te kako bi se izbjegla situacija da u trećoj životnoj dobi budu socijalni slučajevi, odnosno ostanu u potpunosti bez primanja, u Federaciji BiH je zakonom omogućena uplata dobrovoljnog osiguranja. Također, ovu mogućnost koriste osobe iz FBiH koje su na privremenom radu u inozemstvu, a ranije su ostvarile 12, 13 ili 14 godina staža ovdje. Budući da im za ostvarenje uvjeta za mirovinu nedostaje godina, dvije ili tri, nerijetko ih odluče same sebi uplaćivati i tako osigurati samostalnu mirovinu u Federaciji BiH.

Nedostajući staž
Uplatom 15 godina dobrovoljnog mirovinskog staža osoba s navršetkom 65. godine može ostvariti minimalnu mirovinu koja trenutačno u Federaciji BiH iznosi 565,18 KM. Važno je naglasiti kako je pri osobnom uplaćivanju staža u Zavod MIO potrebno donijeti potvrdu o prebivalištu, liječničku potvrdu i osobnu iskaznicu. Osoba koja želi sama sebi uplaćivati staž i tako si osigurati primanja nakon 65. godine, popunjava izjavu u kojoj, među ostalim, navodi kako se ne nalazi na redovitom školovanju, kao i da nije osigurana obveznim mirovinskim osiguranjem na neki drugi način. Dobrovoljni staž ide joj od trenutka predaje dokumentacije. Iz Zavoda MIO ranije su naglasili kako pri uplati ove vrste osiguranja nije potrebna tvrtka kao posrednik. - Osoba se registrira, dobije odluku o dobrovoljnom osiguranju i taj se staž računa kao mirovinski, odnosno redoviti - zaključili su iz Zavoda MIO. Također, za one kojima nedostaje određeno razdoblje postoji i opcija da Zavod za zapošljavanje osiguraniku dokupi do tri godine nedostajućeg staža, ali uvjet je da je osoba to vrijeme prijavljena na Zavod za zapošljavanje. Važno je napomenuti kako svi stariji od 65 godina, bez obzira na to što im, primjerice, nedostaje nekoliko mjeseci ili godina dana uplaćenog staža, kako bi ostvarili pravo na mirovinu te unatoč činjenici da imaju novčanih sredstava izvršiti uplatu dobrovoljnog osiguranja, ne mogu to učiniti. Jedini način da nadomjeste nedostajuće mjesece ili godine je da ponovno ostvare radni odnos, ali takav gdje će im poslodavci redovito uplaćivati doprinose.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije