ZHŽ i HBŽ: Bespovratna grant sredstva dobilo 10 najbolje ocijenjenih prijava

U G. Brišniku odmorište i turistički infopult, u Sarajlijama uređen Dom kulture...

storyeditor/2023-10-29/PROJEKTI02_ZE4_BIH_271923__1_.jpg
30.10.2023.
u 16:32

U trećoj godini provedbe USAID-ova projekta “Snaga lokalnog - Zajedno za lokalni razvoj”, koji Centar za građansku suradnju Livno i Udruga građanki “Grahovo” iz B. Grahova provode na području ZHŽ-a i HBŽ-a, bespovratna grant sredstva dobilo je deset najbolje ocijenjenih prijava - od 49 koliko ih je pristiglo od mjesnih zajednica i lokalnih organizacija civilnog društva, piše Večernji list BiH. Projekti i njihovi nositelji javnosti su predstavljeni u Livnu, a kako su se među tih deset našle čak tri iz općine Tomislavgrad, s projektnom koordinatoricom CGS-a Ivonom Mišković uputili smo se na teren.

Donatorska sredstva

Doznajemo kako je za realizaciju svih deset odabranih projekata osigurano 60.000 KM donatorskih sredstava, da su ih lokalne zajednice podržale gotovo s 41.000, dok je volonterski doprinos iznosio oko 7000 KM.

- Tri tomislavgradska projekta vrijedna su oko 30.000 KM, 20.000 osigurao je Centar za građansku suradnju kroz projekt “Snaga lokalnog – Zajedno za lokalni razvoj”, a ostatak tih sredstava doprinos je Općine Tomislavgrad, kao i udruga koje su se prijavile i, prije svega, volonterski doprinos svih njihovih članova - govori nam Ivona. Prva destinacija bila nam je Gornji Brišnik, a domaćin Mirko Šarac, predsjednik Udruge “Naša baština”. Na platou u neposrednoj blizini moćnih vjetroturbina u sklopu VP Mesihovina pokazuje nam odmorište i turistički infopult. Očistili su divlji deponij, izravnali teren na kojemu se može parkirati veći broj automobila. Malo dalje smještena su četiri kontejnera za različite vrste otpada. Sve to urađeno je u okviru projekta, govori nam Mirko te dodaje kako su se žitelji G. Brišnika, uglavnom starije stanovništvo, vrlo brzo navikli na razdvajanje otpada: “Angažirali smo i tvrtku za odvoz smeća. Sav otpad do sada se spaljivao ili bacao u speleološke objekte, a budući da se ja bavim i speleologijom, u interesu mi je bilo da se prestane s takvom praksom. Naime, svake smo godine čistili speleološke objekte, a ovim potezom smo, nadam se, riješili nekoliko stvari. Promijenili smo izgled deponija, zbrinuli otpad i zaštitili speleološke objekte.”

Od G. Brišnika uputili smo se preko Crvenica i Kongore do planinarskog doma “Blidinje”. Duvanjski planinari su kroz projekt izmjene dotrajalih aluminijskih otvora ponovno u funkciju doveli dodatni objekt u kojemu je zimi bilo gotovo nemoguće raditi.

Uređenje

- Evo, vidite, ovaj mali objekt zapravo je prostorija koja našem društvu uglavnom služi za održavanje raznih obuka, dakle, od planinarskih škola do raznih tečajeva tipa GSS i ostalih specijalnih, specijalističkih planinarskih oblasti - objasnila je Marija Kovačević, tajnica PD “Orlova stina” Tomislavgrad.
Nakon što smo se nauživali pogleda na prelijepu Čvrsnicu i Blidinjsko jezero, vraćamo se u Tomislavgrad. Sljedeća destinacija je selo Sarajlije. Naime, u njemu je istoimeno kulturno-umjetničko društvo privelo kraju projekt unutarnjeg uređenja Doma kulture u aneksu područne škole.

- Zahvaljujući ovom projektu dovršili smo radove na zatvaranju stropova, žbukanju, estrihu, postavljanju podnih pločica i uređenja sanitarnih prostorija. Možda vizualno ne daje neku veliku sliku, ali nužno je da te prostorije stavimo u funkciju kako bi, naravno, i ova glavna prostorija dobila svoj smisao - govori nam Ante Sladoja, predsjednik HKUD “Sarajlije”, i ponosno pokazuje višefunkcionalnu dvoranu koju su napravili na mjestu nekadašnjih učiteljskih stanova u sklopu škole. Zahvaljujući njihovoj upornosti i višegodišnjem trudu stara škola dobila je novo ruho i kotlovnicu, mjesna zajednica ured, a mještani prostor za druženje, priredbe i svečanosti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?