stanje u poljoprivredi

U Federaciji BiH sve je manje krava, a poljoprivrednici najmanje siju kukuruz

17.09.2016.
u 07:00

Što u Federaciji BiH poljoprivrednici najviše siju, a što najmanje? Kojih žitarica su puna polja? Koje farme stoke su najrazvijenije, kojeg mlijeka se najviše proizvodi... samo su neki od zanimljivih podataka koji se navode u dokumentu o stanju o poljoprivredi u FBiH, piše Večernji list BiH.

Povoljna porezna osnovica

Prema nedavno objavljenom popisu, više od 30 posto kućanstava u Federaciji BiH bavi se poljoprivredom kao osnovnom ili dopunskom djelatnošću. U informaciji o stanju u poljoprivredi u FBiH, u čijem smo posjedu, navode se i podaci o uzgoju stoke, žita i mlijeka, i to za razdoblje od 2010.- 2014. Kada je riječ o proizvodnji žita, za četiri godine narasla je za 969 hektara. Proizvodnja raži je u 2014. u odnosu na 2010. bila veća za 423 hektara, a ječma je bilo manje za 157 hektara. Proizvodnja zobi u 2014. narasla je za 823 hektara, dok je kukuruza bilo manje za 2903 hektara. Kada je riječ o stoki, najviše je povećanje zabilježeno kod peradi, i to za oko dva milijuna. Broj ovaca je također bio u porastu, za četiri godine bilo ih je više za 12.739, svinja za 307, broj koza je narastao za 4278, dok je goveda bilo manje za 4143. Kada je riječ o proizvodnji mlijeka, u četiri godine najviše je proizvedeno kravljeg. Zabilježeno je povećanje za oko tri milijuna litara, iako je ukupan broj muznih krava bio manji za oko milijun. Broj ovaca za mužnju bio je manji za 9000, ali broj proizvedenih litara bio je veći za 5 milijuna. Broj koza i litara proizvedenog mlijeka je u porastu. Koza je bilo više za 1000, dok je proizvedenog mlijeka bilo više za 95.000 litara. Aktualna Vlada FBiH naslijedila je teško stanje u poljoprivredi s dugom iz prethodnog mandata od gotovo 50 milijuna KM. Kontrolama i provjerama dio duga je izmiren i smanjen na 30 milijuna KM. U dokumentu je, osim obveze da Vlada i Parlament osiguraju sredstva za isplatu dugovanja iz prethodnog razdoblja klijentima čiji su zahtjevi osnovani, zatim većih sredstava za kapitalne investicije, istaknuta i potreba uvođenja povoljnije porezne osnovice za zaposlene u poljoprivredi.

Krediti i kamatne stope

Traži se i osiguranje uvjeta za jednostavan pristup kreditima za poljoprivrednike, dostupnost kredita s povoljnom kamatnom stopom za poljoprivredni sektor kod Razvojne banke FBiH i uspostava jamstvenog fonda FBiH za kredite namijenjene za kapitalna ulaganja u ovom sektoru.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?