Dragan Lukač

U Federaciji BiH postoji 60 ekstremnih zajednica

dragan lukac
20.02.2016.
u 19:57

Da je Europa u ozbiljnoj opasnosti od terorizma upozorio je šef Europola Rob Weinwright. Bosna i Hercegovina problemu terorizma pristupa ozbiljno, uvjeravaju iz policijskih struktura.Sigurnosno se, više nego ikada, nadzire oko 60 zajednica u Federaciji BiH, izjavio je za N1 direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač.

Europa je u opasnosti od terorizma, najvećoj u posljednjih deset godina. Izjavio je to šef Europola njemačkim medijima. Europol upozorava na velike napade tzv. Islamske države. Prema njihovim procjenama između 3.000 i 5.000 Europljana obučenih u terorističim kampovima vraćaju se u Evuropu i predstavljaju sigurnsni izazov. 

No, Lukač tvrdi kako nema niti jednog naseljenog mjesta u kojem postoje neki vojni kampovi za obuku. 

"Ja to odgovorno tvrdim kao direktor policije. I mi imamo na prostoru Federacije, to nije nikakva tajna niti je to nešto novo, nekih 60-ak zajednica koje egzitiraju s nekim određenim svojim aktivnostima koje nisu samo sa svojim vjerskim odrednicama iako je to osnova za funkcioniranje tih zajednica. Ja ih nazivam ekstremnim zajednicama", rekao je Lukač. 

U međuvremenu je reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović pozvao na razgovore s onima koji propovijedaju vjeru u 64 objekta koji nisu u sastavu Islamske zajednice. Svi objekti su u mjestima koja su pod nadzorom. Šef policije u Federaciji jamči kako je stanje u Gornjoj Maoči, Ošvama, odnosno na području Srednjobosanske i Unsko-sanke županije pod sigurnosnim nadzorom.

Lukač tvrdi kako je "gotova baza podataka o tome tko tu živi, boravi i što radi, ali i jedna druga - važnija – baza onih koji su se sa stranih ratišta vratili u BiH".

"Zašto je posebno ta kategorija važna – zato što su to osobe koje, one same po sebi predstavljaju sigurnosu prijetnju u BiH i izvan BiH. Takve osobe traže jedan ozbiljan operativan nadzor sigurnosnih službi. Znači mi danas imamo osoba koje definitivno predstavljaju sigurnosnu prijetnju, ali ih nadziremo. To su sve osobe koje su ovoj kategoriji. Ima li ih više od 100? Nema", kazao je Lukač.

On tvrdi da su mjere prevencije mogućeg terorističkog djelovanja ozbiljne, ali to ne znači da se takvo nešto ne može dogoditi jer se nikad sa stopostotnom sigurnošću ne može preduhitriti namjera neke grupe ili pojedinaca.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?