velika potražnja

U Federaciji BiH poskupjelo cjepivo protiv gripe

cjepivo
Dusko Jaramaz/PIXSELL/Ilustracija
30.11.2020.
u 09:10

U Republici Srpskoj je počelo cjepljenje protiv sezonske gripe. U Federaciji Bosne i Hercegovine je trebalo početi sredinom studenoga, no još se čeka na komercijalna cjepiva. 

Nabavka cjepiva protiv sezonske gripe je u nadležnosti županija, a nabavljaju se u skladu s potrebama i mogućnostima. Nabavljač je ove godine, kao i prethodnih, tvrtka Pharma Maac.

Iz ove kompanije su za Klix.ba kazali kako im je stigao prvi kontingent koji su podijelili zdravstvenim ustanovama i u nekoliko ljekarni, a sljedeća bi isporuka trebala stići idući tjedan. Inače, preporučuje se da je najbolje vrijeme za cjepljenje protiv gripe upravo studeni. 

Službeno još uvijek nisu odgovorili na pitanje o cijeni i točnoj količini cjepiva koje je stiglo, no iz Javne ustanove Apoteke Sarajevo su kazali kako imaju nekoliko cjepiva te je njihova cijena 24,20 KM. Prošle godine ova cjepiva su iznosila 22 KM.

Zavod zdravstvenog osiguranja SŽ je nabavio 9.400 cjepiva protiv sezonske gripe, a zbog potražnje na tržištu došlo je do poskupljenja cjepiva u odnosu na prošlu godinu za otprilike 25 posto, rekli su iz Zavoda.

Svake godine županijski zavodi za javno zdravstvo nabavljaju između 30.000 i 40.000 doza cjepiva protiv sezonske gripe, a ove godine je zbog epidemiološke situacije i Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH naručio dodatne doze za cjepljenje zdravstvenih radnika.

Cjepivo koje će biti dostupno stanovništvu Federacije BiH je VaxigripTetra, proizvođača Sanofi Pasteur, Francuska.

U Republici Srpskoj je nabavljeno 20.000 besplatnih doza i 5.000 za komercijalnu upotrebu, a cijena im je 26 KM. U Brčko distriktu je cijena cjepiva 25 KM i već sedam dana je moguće cjepljenje.

Prioritet u cjepljenju su svakako rizične skupine, odnosno osobe starije od 65 godina, kronični bolesnici i zdravstveni radnici i to su skupine stanovništva koje imaju pravo na besplatno cjepivo. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije