Enis Krečinić

U Federaciji BiH ove zime kraće epizode zagađenja zrake

zagađenje zraka
15.02.2022.
u 10:13

- Što nas očekuje u narednim godinama ne može se precizirati ali se globalno očekuju slabije zime uslijed klimatskih promjena što bi u Federaciji BiH rezultiralo s manje dana s prekoračenjem vrijednosti zagađujućih materija – kaže Krečinić.

U Federaciji BiH se ove zime bilježi manji broj dana s temperaturnim inverzijama (maglom) te su iz tog razloga i kraće epizode zagađenja zraka.

Potvrdio je to za Fenu stručni suradnik iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda Enis Krečinić precizirajući da su u razdoblju od studenoga 2021. do kraja siječnja 2022. godine u odnosu na isto razdoblje prethodnih godina u Federaciji zabilježene kraće epizode zagađenja zraka s dosta nižim maksimalnim vrijednostima.

- Što nas očekuje u narednim godinama ne može se precizirati ali se globalno očekuju slabije zime uslijed klimatskih promjena što bi u Federaciji BiH rezultiralo s manje dana s prekoračenjem vrijednosti zagađujućih materija – kaže Krečinić.

Od studenoga do kraja siječnja evidentna su bila prekoračenja lebdećih čestica, sumpor dioksida i azotnih oksida na području cijele FBiH.

- U odnosu na prethodne godine same epizode zagađenja su trajale kraće i same koncentracije nisu dostizale ekstremne vrijednosti kao što je to bio slučaj u prethodnim godinama. Na području Sarajevske županije imali smo nekoliko epizoda s proglašenim mjerama pripravnosti i upozorenja ali nijednom nismo imali proglašenu uzbunu – istaknuo je Krečinić.

Osim prekoračenja vrijednosti lebdećih čestica (prašine) u SŽ nisu zabilježena dnevna prekoračenja drugih polutanata.

- Zeničko-dobojska i Tuzlanska županija su u istom razdoblju pored prekoračenja prašine bilježili i prekoračenja sumpor dioksida i azotnih oksida što je očekivano u tim sredinama radi velikih postrojenja koja za svoju proizvodnju koriste ugljen (termoelektrane, željezare, koksare, i sl.) - kazao je Krečinić.

Naglašava da su od studenoga do siječnja vrijednosti dostizale do 350 mikrograma po metru kubnom za lebdeće čestice dok je granična vrijednost za 24 sata 50 mikrograma po metru kubnom zraka.

- Prethodnih godina te vrijednosti su dostizale i do 700 mikrograma po metru kubnom. Dakle, bilježimo pad tih maksimuma koje smo imali prethodnih godina – pojasnio je Krečinić.

Krajem prošle godine u rad su puštene dvije nove mjerne stanice, jedna u Bihaću, druga u Livnu.

- Bihać je imao slične uvjete kao i Sarajevo i imao je česta prekoračenja lebdećih čestica (prašine) dok je Livno bilo relativno čisto u tom razdoblju. Pored ovih stanica imali smo prekoračenja prašine u Goraždu i Jajcu. Kada govorimo o stupnju zagađenja Sarajeva u odnosu na druge gradove tu nije bilo neke velike razlike, u razdobljima stabilnih vremenskih uvjeta prekoračenja su bila manje više na svim mjernim mjestima i nije bilo velikih odstupanja – navodi Krečinić.

Jedan od glavnih uzroka stalnih prekoračenja vrijednosti zagađujućih materija u zraku  su kotlinska konfiguracija tla, odnosno geografski položaj i morfologija terena na kojem su smješteni naši gradovi.

- Sarajevska kotlina ima takav položaj i morfologiju da se u zimskom razdoblju pretvara u bazen koji u uvjetima temperaturne inverzije (magle) nema mogućnost provjetravanja i sve što se emitira u tom razdoblju ostaje unutar tog bazena. Ako uzmemo u obzir da na tom prostoru živi oko 400.000 ljudi, više od 120.000 automobila onda moramo biti svjesni da nikada ne možemo očekivati da imamo idealne uvjete i čist zrak u zimskom razdoblju. Sarajevske magle su problem koji postoji od uvijek i opjevane su kao takve – rezimirao je temu zagađenja zraka i kotlinskih magli u razgovoru za Fenu stručni saradnik iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda Enis Krečinić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?