INTERVJU Helena Lončar

U FBiH za pomoć u zapošljavanju i samozapošljavanju 50 milijuna KM

23.01.2018.
u 11:00

Ravnateljica Zavoda za zapošljavanje Federacije BiH Helena Lončar u intervjuu za Večernji list govori o mjerama koje je taj Zavod pokrenuo kako bi pomogao u zapošljavanju i samozapošljavanju stanovništva u Federaciji BiH. Ističe kako su ove godine planirane i dodatne mjere te naglašava kako veliki broj poslodavaca zadrži radnike koje zaposli uz poticaj Zavoda za zapošljavanje FBiH, što smatra najvećim uspjehom.

Federalni zavod za zapošljavanje pokrenuo je niz mjera pomoći u zapošljavanju i samozapošljavanju. Možete li nam pobliže objasniti koje su to mjere?

- U 2017. godini Federalni zavod za zapošljavanje je, u skladu s programom rada za 2017. godinu, realizirao programe i mjere aktivne politike zapošljavanja s posebnom socijalnom i rodnom osjetljivošću, a radi jačanja konkurentnosti nezaposlenih osoba na tržištu rada, sprečavanja dugotrajne nezaposlenosti, očuvanja i unapređenja radnih sposobnosti te stvaranja uvjeta za jačanje konkurentnosti mladih osoba bez radnog iskustva kroz osposobljavanje za rad u struci i stjecanje prvog radnog iskustva. Navedenim aktivnostima u 2017. ukupno je obuhvaćeno 7945 nezaposlenih osoba na osnovi ugovora u vrijednosti od 19,3 milijuna konvertibilnih maraka. Kroz aktivnosti sufinanciranja samozapošljavanja omogućeno je pokretanja poslovne djelatnosti za 573 osobe koje su dodatno zaposlile 102 osobe. Također, realizacijom programa pripreme za rad omogućene su obuke, stručno osposobljavanje i usavršavanje u konkretnom poslovnom okruženju za određena zanimanja za 336 osoba.

Prošle godine natječaj za subvencioniranje prilikom zapošljavanja koji ste raspisali završio je u samo tri minute. Koliko je novca podijeljeno tim natječajem i što je razlog njegova rekordno kratkog trajanja?

- Jedini razlog što je u određenim županijama dolazilo do brzog zatvaranja javnog poziva leži u činjenici što su raspoloživa financijska sredstva bila ograničena, a istodobno je zanimanje poslodavaca i nezaposlenih osoba bilo iznimno visoko. Međutim, javni poziv za sudjelovanje u programu sufinanciranja zapošljavanja u 2017. i programu sufinanciranja samozapošljavanja “Start up 2017.” objavljivan je tri puta radi ostvarivanja kontinuiteta i mogućnosti prijavljivanja poslodavaca tijekom cijele godine. Također, nakon što su krajem godine stvorene određene financijske pretpostavke, dodatno su objavljeni javni pozivi za sudjelovanje u programu sufinanciranja zapošljavanja 2017. PLUS i programu sufinanciranja samozapošljavanja “Start up 2017. PLUS”, čime je omogućeno dodatno zapošljavanje nezaposlenih osoba.

Cijeli intervju čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?