Zemlja staraca

U FBiH u četiri mjeseca umrlo 1566 osoba više nego što je rođeno

Smiling mother with her baby in a bed
15.06.2016.
u 07:00

U Federaciji BiH je u prva četiri mjeseca ove godine rođeno 5434 djece, a u istom razdoblju umrlo je 7000 osoba, doznaje NAP. To znači kako je u tom razdoblju u FBiH umrlo 1566 osoba više nego što je rođeno, što je više nego zabrinjavajuće i zorni pokazatelj “bijele kuge” koja je odavno zahvatila Bosnu i Hercegovinu. Već 14 godinu broj umrlih znatno je veći u odnosu na broj živorođenih, godišnje i do pet tisuća. Negativna stopa prirodnog prirasta zabilježena je tijekom prva četiri mjeseca 2016. godine, ali i u studenom i prosincu 2015. godine.

Prema podacima Federalnog zavoda za programiranje razvoja, prirodni prirast poprima sve gore razmjere - tijekom 2015. u BiH je rođeno 18.935 djece, a umrlo je 20.885 osoba pa je prirodni prirast bio -1950. Sve veći mortalitet i sve manji natalitet posljedica su starenja stanovništva. Na natalitet utječe i kriza jer svi oni koji teže odgovornom roditeljstvu i planiranju djece znaju kako si u uvjetima teške neimaštine ne mogu priuštiti još jedno dijete žele li mu osigurati “normalan život”.

Osim statističkih podataka, ono što zabrinjava je i studija, koja je izrađena za potrebe Crvenog križa BiH, a prema kojoj će naša zemlja za 35 godina postati država s najvećim udjelom stanovnika starije dobi na Balkanu. Broj starijih osoba, kako je navedeno u toj statistici, bit će dvostruko veći nego danas, a gradovi bi mogli izgledati poput današnjih povratničkih sela u kojima uopće nema škola, s obzirom na to da nema djece koja bi ih pohađala.

Prema demografskim procjenama, do 2050. godine stanovništvo BiH će se smanjiti za 20%, odnosno u BiH će živjeti 740 tisuća stanovnika manje. U BiH godišnje budu rođene tek 83 bebe na 10.000 stanovnika, te po natalitetu zauzima posljednje mjesto u regiji.

U BiH je posljednjih godina sve manje brakova, a sve više rastava. Prema podacima Agencije za statistiku, stopa broja rastava u BiH prešla je 10%. Prema podacima do kojih je došao NAP, u prva četiri mjeseca u FBiH sklopljeno je 3198 brakova, u istom razdoblju bilo je 355 rastava.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?