citostatici

U FBiH trenutno nema tri lijeka za onkološke pacijente

lijekovi
09.02.2017.
u 08:54

Klinički centri i bolnice u siječnju nisu imali osam vrsta lijekova, a prema informaciji Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, trenutno nedostaju tri lijeka.

Onkološki pacijenti u Federaciji BiH od kraja prošle godine se suočavaju s nedostatkom lijekova koji su ključni u njihovoj borbi protiv opakih bolesti. Klinički centri i bolnice u siječnju nisu imali osam vrsta lijekova, a prema informaciji Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, trenutno nedostaju tri lijeka.

"Činjenica je da povremeno dolazi do deficitarnosti manjeg broja citostatika, pri čemu se poduzimaju sve mjere za prevazilaženje problema, kao što je slučaj s lijekovima Cisplatin i to samo od 50 mg te Citarabin za koji se dobavljač izjasnio da će izvršiti isporuku u zdravstvene ustanove do 13. veljače 2017. godine. Za lijek Leuprorelin deficitarne su određene jačine te Zavod osigurava veće količine drugih jačina istog lijeka", kazali su iz FZZO-a za Klix.ba. 

Cisplatin i Leuprorelin su lijekovi koji su bili deficitarni i u siječnju, a većina citostatika nije dostupna pacijentima početkom svake godine, priznaju to u FZZO-u. Tvrde da su najveći problem Zakon o javnim nabavkama i tenderi, ali da čine sve kako bi prevazišli probleme. 

"Zavod je u stalnom kontaktu s kliničkim ljekarnama i ugovornim dobavljačima s ciljem prevazilaženja eventualnih problema u pogledu deficitarnosti. Ako se ima u vidu činjenica da Zavod vrši financiranje i nabavku 157 citostatika različitih oblika i jačina, može se zaključiti da je opskrba citostaticima zadovoljavajuća", ističu iz FZZO-a.

Međutim, osim pacijenata koji su u slučaju deficitarnosti primorani sami kupovati lijekove koji im se kasnije refundiraju, FZZO odgovornim smatraju i liječnici. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?