Sukladno postojećim zakonima

U FBiH muškarci ove godine mogu u mirovinu sa 62, a u RS-u s navršenih 59 godina

07.02.2022.
u 21:55

U Federaciji BiH je Zakonom o mirovinskom i invalidskom osiguranju koji je donesen prije četiri godine propisano da se prag za ostvarenje izuzetne prijevremene starosne mirovine svake godine pomiče, ali zaključno sa 65 godina.

U Federaciji BiH od početka ove godine pravo na izuzetnu prijevremenu starosnu mirovinu imaju muškarci osiguranici koji su napunili 62 godine i šest mjeseci života te 37 godina i šest mjeseci staža osiguranja, kao i žene s navršenih 57 godina i šest mjeseci života te 32 godine i šest mjeseci staža osiguranja, dok u RS-u to pravo mogu ostvariti muškarci koji napune 40 godina staža i 59 godina života te žene koje proslave 57. rođendan i uz to napune 37 godina radnog staža, piše Večernji list BiH.

BiH i zemlje okruženja

Kako su naveli iz Zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje RS-a, prema Zakonu o MIO koji je u primjeni od 2012. godine, u prijelaznom razdoblju do 2025. godine uvjeti za ostvarivanje prava postupno se mijenjaju, tako da se od početka ove godine granica navršenih godina života povećava za četiri mjeseca. Iz Zavoda su napomenuli da, u skladu sa Zakonom o radu, osiguranici koji ispune jedan od navedenih uvjeta mogu nastaviti raditi do navršenih 65 godina.

- Navedeni uvjeti ne odnose se na pripadnike policije koji, prema propisima, imaju pravo na starosnu mirovinu kada navrše 40 godina mirovinskog staža bez obzira na godine života - objasnili su iz Zavoda MIO RS-a. Postupno povećanje starosne granice na razini jedne godine za četiri mjeseca u postupku ostvarivanja prava na starosnu mirovinu, prema Zakonu, završava se zaključno s 2025. godinom, kada će pravo na starosnu mirovinu u ovom entitetu ostvariti osiguranici muškarci s navršenih 60 godina života i 40 godina mirovinskog staža, a žene s navršenih 35 godina staža osiguranja i napunjenih 58 godina.

Iz Zavoda su uputili kako su u zemljama okruženja slični uvjeti za ostvarivanje prava na starosnu mirovinu u pogledu postupnog povećanja dobne granice, dok je u pojedinim razvijenim europskim državama starosna granica povećana na 67 godina, uz određeno prijelazno razdoblje i postupno povećanje navršenih godina života za dva do četiri mjeseca na godišnjoj razini. Iako pripada istoj državi, a ne nekoj od razvijenih europskih zemalja, u Federaciji BiH je Zakonom o mirovinskom i invalidskom osiguranju koji je donesen prije četiri godine propisano da se prag za ostvarenje izuzetne prijevremene starosne mirovine svake godine pomiče, ali zaključno sa 65 godina.

Destimulacija umanjenjima

Zakon nalaže da se u 2023. godini starosni prag za ovo pravo podiže na 63 godine života i 38 godina staža osiguranja, a 2024. godini na 63 godine i šest mjeseci života te 38 godina i šest mjeseci staža osiguranja. U 2025. godini muškarci u FBiH će u prijevremenu mirovinu moći tek s napunjene 64 godine života i 39 godina staža osiguranja, a u 2026. godini sa 64 godine i šest mjeseci života te 39 godina i šest mjeseci staža osiguranja.

Kada je riječ o ženama, situacija je značajno drugačija, odnosno, one će to pravo moći ostvarivati čak deset godina dulje nego muškarci. Žene koje žele iskoristiti pravo na izuzetnu prijevremenu starosnu mirovinu u FBiH tijekom 2023. trebaju napuniti 58 godina života i 33 godine staža osiguranja, dok će u 2024. godini ovo pravo moći iskoristi one osiguranice koje napune 58 godina i šest mjeseci života te 33 godine i šest mjeseci staža osiguranja. Godinu kasnije, odnosno u 2025. godini, starosni prag penje se na 59 godina života i 34 godine staža osiguranja, a u 2026. godini na 59 godina i šest mjeseci života te 34 godine i šest mjeseci staža osiguranja. Istu praksu zakon predviđa sve do 2036. godine, kada će za žene vrijediti pravilo od najmanje 64 godine i šest mjeseci života te 39 godina i šest mjeseci staža osiguranja.

Isti zakon u FBiH predviđa i da se raniji odlazak u mirovinu destimulira umanjenjima od 4% za svaku godinu ranijeg odlaska u mirovinu te da se ostanak u svijetu rada stimulira s 2% godišnje i uključivanjem u izračun mirovine bodova i više od 40 godina staža.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?