nedostatak radne snage

U FBiH lakše do radne dozvole u cilju rasta gospodarstva i manje “sivog tržišta”

strani radnici
Ilustracija
27.11.2023.
u 21:50

Kako je navedeno iz resornog ministarstva, razlozi za donošenje zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zapošljavanju stranaca jesu što se FBiH odnosno BiH susreće s problemom nedostatka radne snage, posebno u proizvođačkim, uslužnim i drugim djelatnostima

Problem nedostatka radne snage u Federaciji BiH, koji se reflektira na razvoj gospodarstva, uskoro bi mogao biti prošlost, a domaće radnike zamijenit će oni iz inozemstva, piše Večernji list BiH.

Prema ranijim procjenama, poslodavcima u BiH trenutačno nedostaje 30.000 radnika različitih zanimanja, od toga 20.000 u Federaciji BiH, a oko 10.000 u Republici Srpskoj, dok se broj radnih dozvola za strance na godišnjoj razini kreće od 2000 do 3000. Kako je najavio federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić, ovo ministarstvo pripremilo je prednacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zapošljavanju stranaca, a na inicijativu Udruge poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine.

Problemi za gospodarstvo

Kako je navedeno iz resornog ministarstva, razlozi za donošenje zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zapošljavanju stranaca jesu što se FBiH odnosno BiH susreće s problemom nedostatka radne snage, posebno u proizvođačkim, uslužnim i drugim djelatnostima. Ovaj problem posebno se odražava na velike poslodavce koji su pretežito orijentirani na izvoz, a i zbog nedostatka radne snage, koji je jedan od aktualnih problema u posljednjih nekoliko godina s kojim se suočavaju domaći gospodarstvenici, posebno izvoznici, bez obzira na to što na evidencijama službi za zapošljavanje postoji određen broj nezaposlenih osoba sa zanimanjima za koje poslodavci smatraju da su deficitarna, a te osobe ne traže posao, već su na evidencijama zbog ostvarivanja prava na zdravstveno osiguranje i nekih drugih socijalnih naknada koje ostvaruju kao nezaposlene osobe. Navedenim prednacrtom zakona, koji je poslan na mišljenja, utvrdit će se postupak i procedura izdavanja radne dozvole koju će propisati pravilnikom federalni ministar za rad i socijalne politike. Kako su naveli u svom priopćenju, Ministarstvo je, unatoč opredjeljenju da se prednost uvijek daje domaćoj radnoj snazi, zbog sve većeg broja zahtjeva poslodavaca i sve veće potražnje deficitarnih zanimanja na tržištu rada prihvatilo inicijativu poslodavaca da se urade izmjene i dopune Zakona o zapošljavanju stranaca kako proizvodnja i ukupna poslovna zajednica ne bi trpjele gubitke zbog preopsežnih i dugotrajnih administrativnih procedura kod izdavanja dozvola. - Naše je opredjeljenje da je domaća radna snaga uvijek prioritet, ali smo svjesni da zbog nepouzdanih evidencija nezaposlenih mnogi poslodavci ne mogu naći radnike, a zakon ne dopušta uvoz radne snage bez obzira na to što stanje na evidencijama ne odgovara stvarnom stanju u praksi, zbog čega je sve zastupljenije “sivo tržište” rada.

Kako bismo smanjili rast “sivog tržišta” rada, mi smo krenuli u izmjene ne samo ovog zakona nego i Zakona o radu - objasnio je Delić. Inače, u inicijativi koju je ranije vlastima uputila Udruga poslodavaca FBiH navodi se kako je nedostatak radne snage gorući problem s kojim se suočavaju poslodavci u ovoj zemlji, zbog čega je potrebno pristupiti određenim izmjenama Zakona kako bi se poslodavcima dala mogućnost da mogu na brz i jednostavan način doći do kvalitetne radne snage. Stoga su predložili izmjene propisa koji reguliraju ovu oblast u smislu ukidanja kvote za zapošljavanje i uvođenja liberalizacije radne snage, zatim provođenje obveznog testa tržišta rada, kao i uvođenje obveznog pozitivnog mišljenja zavoda za zapošljavanje, kao jednog od uvjeta za dobivanje radne dozvole. Udruga poslodavaca predložila je i uvođenje obveze entitetskih zavoda za zapošljavanje i Zavoda za zapošljavanje Distrikta Brčko da donesu odluku o deficitarnom zanimanju koja će biti izuzeta od obveze testa tržišta rada i pozitivnog mišljenja zavoda. Ovako će poslodavci za deficitarna zanimanja za koja odluku donesu entitetski zavodi i Zavod Distrikta na brz i jednostavan način moći doći do radne snage bez obveze provođenja testa tržišta rada i pozitivnog mišljenja zavoda.

Nadomjestiti radnu snagu

Kao jedan od prijedloga poslodavci su predložili i uvođenje mogućnosti privremenog boravka i rada bez radne dozvole, uz prethodnu prijavu na rad strancima koji obavljaju poslove sektorskih zanimanja u poslovnim subjektima koji su registrirani izvoznici i koji ostvaruju izvoz više od 30% od ukupnog prihoda u cilju poticajnih mjera za rast izvoza, te uvođenje mogućnosti privremenog boravka i rada bez radne dozvole stranim državljanima koji rade na kontroli kvalitete materijala i gotovih proizvoda. Time bi se olakšao rad mnogih tvrtki koje rade za inozemnog kupca.

- Nedostatak radne snage aktualan je problem u posljednjih nekoliko godina za domaće gospodarstvenike, posebno izvoznike, a posebno je izražen u drvno-prerađivačkoj industriji. Više je razloga za to, od emigracije i nevoljkosti mladih da se sele u ruralne krajeve, gdje se nalazi većina pogona, do nedovoljnog zanimanja za upise u strukovne škole i rad u struci. Starija generacija majstora sve više ide u mirovinu, a mladi idu u druge zemlje EU-a. Kako bi se taj problem spriječio, vlasti moraju poduzeti određene mjere kojima bi se nadomjestila radna snaga za kompanije izvoznike - upozorili su iz Udruge poslodavaca FBiH.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?