na području FBiH

U FBiH još 1959 obitelji živi u kolektivnim centrima

12.05.2017.
u 13:00

Prema podacima kojima raspolaže Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, na području FBiH egzistiraju 93 kolektivna centra s 1959 obitelji, navodi se u planu povratka, obnove, gradnje i razvoja održivog povratka za 2017. godinu, piše Večernji list BiH.

Financiranje projekta

“Provedba projekta CEB II rezultirat će zatvaranjem 121 kolektivnog centra. U FBiH će biti zatvoreno 80% od ukupnog broja kolektivnih centara”, navodi se u planu. Procijenjeno je kako ukupni trošak projekta iznosi 84 milijuna eura, od čega se 57,500.000 eura traži od CEB-a u obliku zajma kojim bi se pokrilo 68% ukupnih troškova. Preostali troškovi projekta (32%) financirali bi se materijalnim udjelom države BiH kroz dodjelu zemljišta i objekata, ulaganje u infrastrukturu, građevinske dozvole, priključenje objekata na osnovnu i sekundarnu infrastrukturu, tehnički prijem radova i kroz financiranje troškova provedbe od PIU Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica. Vlada FBiH je 2014. donijela zaključak na prijedlog resornog ministarstva da se kreditno zadužuje kod Razvojne banke Vijeća Europe u iznosu od 40,423.203 eura.

Projekt po općinama

Vrijeme realizacije CEB projekta predviđeno je do 2018. Ministarstvo je identificiralo prioritetne kolektivne centre u Goraždu, Mostaru, Tuzli, Maglaju, Tešnju, Travniku, Srebreniku i Konjicu koje se realiziraju u prvoj fazi ovog projekta. U 2015. je počela realizacija prve faze projekta. Trenutačno se radi na ažuriranju lista potencijalnih korisnika smještaja i usuglašavanju nužne projektne dokumentacije. U 2016. izvršeno je potpisivanje sporazuma za navedene potprojekte između ovog Ministarstva, resornog županijskog ministarstva i općine, na čijoj se lokaciji vrši provedba projekta. Također je izvršena identifikacija i verifikacija korisnika iz navedenih potprojekata, objavljena procedura javne nabave za izvođenje radova izgradnja zgrade od 15 stambenih jedinica u općini Maglaj. U 2017. planirano je provođenje natječajne procedure na potprojektima Sarajevo - Ilidža, Hrasnica (30 stambenih jedinica), Goražde - tri potprojekta (75), Travnik (20), Tešanj (21), Srebrenik - dva potprojekta (62 + 20), Tuzla - dva potprojekta (90 + 66 stambenih jedinica), Mostar - dva potprojekta (48 + 24), Konjic (10 stambenih jedinica), Zenica - dva potprojekta (62 + 69 stambenih jedinica). Planirano je da se u 2017. nastavi s potpisivanjem sporazuma s ostalim općinama te izvrše identifikacija i verifikacija korisnika.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?