Resorno ministarstvo

U FBiH je 1639 mogućih posvojitelja, a posvojeno je 36 djece

01.12.2017.
u 10:00

Čak 1639 pojedinaca ili parova tijekom prošle godine podnijelo je zahtjev za posvojenje djeteta u Federaciji Bosne i Hercegovine, navode iz Federalnog ministarstva rada i socijalne skrbi. U istoj godini na području ovog bh. entiteta 61 dijete je ispunjavalo uvjete za posvojenje. Iz spomenutog ministarstva dalje navode kako je tijekom 2016. posvojeno 36 djece, piše Večernji list BiH.

Na pitanje zašto je tako velika razlika između broja zahtjeva parova za posvojenje i realiziranih posvojenja, iz Ministarstva rada i socijalne skrbi Federacije BiH navode kako je za posvojenja nadležno tijelo skrbništva mjesta prebivališta odnosno boravišta djeteta.

Uvjeti za posvojenje

- Iz navedenih podataka vidljivo je kako je broj zahtjeva za posvojenje puno veći u odnosu na broj djece koja ispunjavaju zakonom propisane uvjete za posvojenje. Za vođenje postupka zasnivanja posvojenja nadležna je tijelo skrbništva mjesta prebivališta odnosno boravišta djeteta. Ako se boravište djeteta ne može utvrditi, tada je to centar za socijalni rad odnosno općinska služba kojoj je taj posao povjeren. Tijelo skrbništva na osnovi priloženih, odnosno po službenoj dužnosti pribavljenih dokaza, utvrđuje jesu li ispunjeni uvjeti za zasnivanje posvojenja djeteta propisani zakonom odnosno je li posvojenje u najboljem interesu djeteta - istaknuli su iz Ministarstva rada i socijalne skrbi Federacije Bosne i Hercegovine.

Inače, tijekom prošle godine posvojene su 22 curice i 14 dječaka, podaci su Federalnog ministarstva rada i socijalne skrbi. Sva djeca su posvojena u dobi do napunjene desete godine.

U dobi do 5 godina obitelj je pronašlo 17 ženske i 12 muške djece, a od 6 do 10 godina pet djevojčica i dvojica dječaka. Kada je riječ o županijama, najviše je djece novi dom pronašlo u Sarajevskoj županiji - devetero, slijedi Unsko-sanska županija s 8 posvojene djece u prošloj godini te Zeničko-dobojska županija sa šest posvojenja.

U Hercegovačko-neretvanskoj županiji tijekom 2016. posvojeno je ukupno petero djece, u Tuzlanskoj četvero, Hercegbosanskoj dvoje te Zapadnohercegovačkoj i Posavskoj po jedno dijete.

Posavska županija

Dok se u Posavskoj županiji radilo o djetetu do pet godina starosti, u ZH županiji je novi dom pronašlo dijete između šest i deset godina. Također, Federalno ministarstvo rada i socijalne skrbi je u 2016. godini dalo suglasnost za zasnivanje tri posvojenja od stranih državljana.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije