Danas rasprava o izvješću

U Europskom parlamentu konstitutivni narodi ‘sporni’

14.02.2017.
u 07:00

Zastupnici Europskog parlamenta sutra će glasovati o rezoluciji o napretku reformi u BiH na putu prema Europskoj uniji, najavljeno je iz sjedištu Parlamenta u Strasbourgu, no ovu raspravu obilježit će rasprava o amandmanima kojima se podržava federalizam u BiH i legitimno zastupanje konstitutivnih naroda, piše Večernji list BiH.

Rasprava će o ovom izvješću biti održana već danas uz sudjelovanje povjerenika Europske unije za proširenje Johannesa Hahna, a glasovanje je predviđeno za sutra u podne u okviru plenarne sjednice Europskog parlamenta.

Amandman Željane Zovko

Tijekom rasprave o tom prijedlogu dokumenta u Vanjskopolitičkom odboru Europskog parlamenta (AFET), predstavnik Saveza liberala i demokrata za Europu Jasenko Selimović, koji je, inače, rođen u Sarajevu, a u Europskom parlamentu sudjeluje kao predstavnik Švedske, pokušao je osporiti, zajedno sa svojim klubom, navođenje konstitutivnih naroda, kao i načela federalizma, decentralizacije i legitimnoga političkog predstavljanja. No, velikom većinom AFET-a ovaj je dokument usvojen.

Dokument je podržalo 45 članova ovoga odbora, 11 je bilo protiv, a tek tri suzdržana. U izvješću koje je objavio u povodu glasovanja u AFET-u izvjestitelj za BiH Cristian Dan Preda naveo je kako se rasprava očekuje upravo oko stajališta vezanih uz “konstitutivne narode” koji je uložila i hrvatska europarlamentarka Željana Zovko. 
“Usmeni amandmani gospodina Prede, kojima je cilj bio ostvariti konsenzus oko amandmana 40, nije stavljen na glasovanje zbog prigovora članova. Formulacija korištena u kompromisnom amandmanu 2 o ‘konstitutivnim narodima i drugim građanima’ je prihvaćena, ali to pitanje će vrlo vjerojatno biti otvoreno u obliku amandmana socijalista i ‘zelenih’ na plenarnom zasjedanju”, navodi Preda. 
U nacrtu njegova dokumenta poziva se sve strane u BiH da nadiđu svoje nacionalne i političke podjele na putu prema članstvu u EU kako bi proces ocjenjivanja zahtjeva za članstvo u Uniji bio uspješan.

BiH je podnijela zahtjev za članstvo u EU u veljači 2016. godine, a Europska komisija trenutačno ga procjenjuje. 
Ključni amandman o kojem je bilo najviše rasprava, a u BiH osuda bošnjačke politike koja ne želi odustati od načela unitarizma, odnosi se na federalizam kao put nadvladavanja razlika.

Uvjeti članstva u EU

“BiH neće biti uspješan kandidat za članstvo u BiH dok ne ispuni primjerene institucionalne uvjete te se poziva sve političke čelnike da rade na provedbi potrebnih promjena, uključujući reformu Izbornog zakona, imajući također na umu načela istaknuta u svojim prijašnjim rezolucijama, koje uključuju načela federalizma, decentralizacije i legitimnoga predstavljanja”, navodi se, uz ostalo, u rezoluciji u povodu napretka BiH prema Europskoj uniji. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?