Sveučilište u Mostaru

U elitnom društvu: povijesni iskoraci na svjetskim rang-ljestvicama

10.12.2023.
u 18:00

Sveučilište u Mostaru radi na određenim politikama, dokumentima, aktivnostima i procesima u skladu s parametrima i metodologijama relevantnih rang-ljestvica kako bi i time unaprijedilo akademsko, znanstveno, nastavno i društveno djelovanje

Kroz globalizaciju visokog obrazovanja na Sveučilištu u Mostaru utemeljen je Ured za međunarodno rangiranje, čiji je zadatak pratiti sve metodologije rang-ljestvica, kao i aktualne politike i preporuke za razvoj Sveučilišta te raditi prijave za relevantne sveučilišne ljestvice. U duhu partnerske i prijateljske suradnje Sveučilišta u Mostaru i Sveučilišta u Splitu, koje je ostvarilo značajan napredak na svjetskim rang-ljestvicama sveučilišta, uz njihovu potporu SUM je intenzivirao aktivnosti u području rangiranja Sveučilišta.

Uslijedili uspjesi

Jedan od prvih uspjeha Sveučilišta u Mostaru je rangiranje na ljestvicu World’s Universities with Real Impact (WURI), prema kojoj je Sveučilište u Mostaru zauzelo 32. mjesto u kategoriji “Četvrta industrijska revolucija”, u kategoriji “Krizni menadžment” pozicionirano je između 51. i 100. mjesta, a u ukupnom poretku pozicionirano je između 101. i 200. mjesta. Nedugo nakon prvog uspjeha uslijedio je i drugi, gdje je Sveučilište u Mostaru ostvarilo povijesni uspjeh ulaskom na prestižnu QS World University Rankings, pružajući snažan dokaz o kontinuiranom napretku i posvećenosti izvrsnosti. Na ovoj važnoj ljestvici SUM se smjestio na 494. mjesto u Europi, pozicionirajući se kao drugo najbolje sveučilište u Bosni i Hercegovini, šest pozicija ispod Univerziteta u Sarajevu. Ovaj dosegnuti rezultat ima poseban značaj s obzirom na gotovo 6000 institucija visokog obrazovanja u Europi. Na globalnoj razini SUM se pridružuje elitnom društvu, poput University of Oxford, ETH Zürich i University of Cambridge, čime postavlja visoke standarde u akademskoj izvrsnosti, istraživanju i obrazovnim praksama. - Sveučilište u Mostaru također je u ovoj godini završilo prijave za Times Higher Education: Impact Rankings, novi ciklus WURI rangiranja, UI GreenMetric, QS Sustainability, čije rezultate iščekujemo u 2024. godini. Također, Sveučilište u Mostaru intenzivno radi na određenim politikama, dokumentima, aktivnostima i procesima u skladu s parametrima i metodologijama relevantnih rang-ljestvica kako bi i time unaprijedilo akademsko, znanstveno, nastavno i društveno djelovanje - kazala je voditeljica Ureda za međunarodni ranking Tonina Ibrulj.

Svjetske ljestvice sveučilišta predstavljaju ključni instrument u ocjenjivanju i usporedbi akademske izvrsnosti visokoškolskih institucija diljem svijeta. Ove ljestvice pružaju informacije o kvaliteti obrazovanja, znanstvenom istraživanju, međunarodnoj suradnji te drugim kriterijima koji odražavaju ukupnu reputaciju sveučilišta. Postoje različite svjetske ljestvice, a neke od najpoznatijih uključuju QS World University Rankings, Times Higher Education World University Rankings, Academic Ranking of World Universities (poznat kao Shanghai Ranking) i druge. Svaka od tih ljestvica koristi svoju jedinstvenu metodologiju i kriterije za rangiranje sveučilišta, uključujući akademske performanse, reputaciju među kolegama, omjer studenata i profesora, citiranje istraživanja, međunarodnu suradnju, ishode diplomiranih studenata te druge čimbenike. Najprestižnije pozicije na ovim ljestvicama često zauzimaju svjetski poznata sveučilišta poput Harvarda, MIT-a, University of Cambridge i Oxforda. No, rangiranje se ne ograničava samo na elitne institucije. Sveučilišta diljem svijeta, uključujući ona u manjim zemljama ili s posebnim područjima stručnosti, imaju priliku istaknuti se i dokazati svoju izvrsnost.

Međunarodna vidljivost

Rang nacionalnih sveučilišta ulazi u elemente ekonomske kompetitivnosti država jer postoje mišljenja da su te ocjene instrument povećanja konkurentnosti na tržištu rada. Pokazatelji vrednovanja relevantnih rang-ljestvica temelje se na mišljenjima stručnjaka, studenata te kvantitativnim pokazateljima znanstvene produktivnosti i odjeka, publiciranja i citiranja. Vrednovanje se vrši akreditacijom i rangiranjem, koje uspoređuje institucije i učinak. Rezultati QS World University Rankings i WURI rang-ljestvice dodatno potvrđuju izvrsnost SUM-a na međunarodnoj sceni. Sveučilište ne samo da se ističe kao drugo najbolje u zemlji već i kao ključni akter u regiji, s jasnom međunarodnom vidljivošću. Osim toga, SUM ima status jedinog sveučilišta u Bosni i Hercegovini s međunarodnom, europskom akreditacijom, što dodatno potvrđuje njegovu predanost kvaliteti obrazovanja. Ove prestižne pozicije potvrđuju ne samo izvrsnost unutar QS i WURI metodologije, već i prepoznaju važnost SUM-a u europskom i globalnom obrazovnom kontekstu. •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?