Nacionalni debalans na štetu Hrvata

U dva federalna ministarstva nema ni jednog pomoćnika Hrvata, većina su Bošnjaci

03.04.2017.
u 09:00

Hrvatski politički predstavnici nisu slučajno inzistirali na izmjenama Zakona o državnoj službi Federacije BiH kojima bi se ograničilo mandat pomoćnika u ministarstvima kako bi mogli s ljudima kojima vjeruju provoditi politiku. Umjesto toga Ustavni sud FBiH donio je odluku po kojoj Zakon o državnoj službi nije u skladu s entitetskim Ustavom, pa je zato stavljen izvan snage.

U vlasti i dalje oporba

Riječ je o zakonu koji je aktualna parlamentarna većina usvojila unatoč kritikama međunarodne zajednice, nevladinih organizacija i oporbenih političkih stranaka. U suštini, zabrana promjene ovoga zakona omogućila je nastavak sustavne diskriminacije Hrvata, a što se može vidjeti po rasporedu pomoćnika u pojedinim resorima koji su ključni za provedbu politika koje stranke provode. Rijetko je gdje u svijetu, a to nije praksa ni u većini zemalja Europske unije ili pak susjednoj Hrvatskoj ili Srbiji, da ministar ne može postaviti tim ljudi s kojim će provoditi politiku za koju je dobio potporu na izborima, no u BiH je takva praksa uspostavljena upravo u vrijeme probošnjačke Alijanse za promjene kada u vlasti nisu bile hrvatske stranke, odnosno odstranjene su iz vlasti. U čak dva ministarstva, ako je suditi po podacima s internetske stranice Vlade Federacije BiH, nema ni jednoga pomoćnika Hrvata, a u većini je tek jedan hrvatske nacionalnosti, što debelo odudara od federalne zastupljenosti Hrvata u tom entitetu. 

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?