Velike oscilacije temperature

U dva bh. grada temperatura bila ispod 10 °C, ponovno stižu vrućine

18.07.2017.
u 07:15

Nakon razdoblja iznimno visokih temperatura zraka, u BiH je, istina na kratko, stiglo dugo očekivano zahladnjenje, a obistinile su se najave kako će temperatura pasti i za 20 °C, piše Večernji list BiH. Jučer je, naime, u dva bh. grada izmjerena temperatura niža od deset stupnjeva. Riječ je o Bugojnu gdje je jučer ujutro izmjereno 8 °C, dok je u Bihaću bilo 9 stupnjeva.

Prognoza do kraja srpnja

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda stabilizaciju vremena prognozirali su od 17. do 23. srpnja, a novo pogoršanje od 23. do 26. srpnja, dok se na jugu BiH očekuje sunčano i stabilno vrijeme do 25. ovoga mjeseca. Jutarnja temperatura zraka u razdoblju od 27. srpnja do 1. kolovoza u Bosni očekuje se od 10 do 15, a u Hercegovini 15 do 20, dok se maksimalna temperatura u Bosni očekuje do 28, na jugu do 31 °C.
Danas se u BiH prijepodne očekuje pretežno sunčano. U drugoj polovini dana moguć je umjeren razvoj naoblake u Hercegovini, središnjim i istočnim područjima Bosne. Puhat će slab do umjeren vjetar istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka bit će uglavnom između 9 i 14 stupnjeva, na jugu od 16 do 20 stupnjeva. Najviša dnevna temperatura zraka bit će većinom između 27 i 32, na jugu 32 i 35 stupnjeva. U srijedu će u BiH vrijeme prijepodne biti pretežno sunčano. U drugoj polovini dana očekuje se umjeren razvoj naoblake u Hercegovini, Krajini, zapadnim, središnjim i istočnim područjima Bosne. U planinskim područjima rijetko može pasti malo kiše. Najniža jutarnja temperatura zraka bit će uglavnom između 11 i 15 stupnjeva, na jugu 17 i 21 °C. Najviša dnevna temperatura zraka iznosit će se većinom između 30 i 35 °C.

Utjecaj na zdravlje

Velike vrućine, a potom nagli pad temperature, negativno su se odrazili na kronične bolesnike koji su napunili ambulante domova zdravlja. Promjene vremena nepovoljno utječu na zdravlje ljudi, posebno na one s kardiovaskularnim i plućnim bolestima, a u prilog tome ide i povećan broj pacijenata u pojedinim domovima zdravlja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?