izvanredne okolnosti

U dijelu županija odgođeni upisi djece u škole, a dio ih je već počeo elektronički

15.04.2020.
u 07:00

Mnogi roditelji u BiH pitaju se što će biti s upisima djece u prvi razred osnovne škole, kako će to uraditi s obzirom na izvanredne okolnosti i pandemiju koronavirusa. Prema dostupnim podacima, kada je u pitanju upis prvašića u školskoj 2020./21. u Federaciji BiH, odgođen je upis u prvi razred osnovne škole na području Hercegovačko-neretvanske županije dok se za to ne steknu uvjeti. Upisi se odgađaju i u Zeničko-dobojskoj, Bosansko-podrinjskoj, Posavskoj županiji i Zapadnohercegovačkoj, a u Srednjobosanskoj županiji prate situaciju i roditelji će navrijeme biti obaviješteni o svemu, piše Večernji list BiH. 

Zaštita djece i roditelja

No, upis prvašića u Sarajevskoj županiji počeo je od 1. travnja. Ministarstvo obrazovanja, znanosti i mladih ove županije obavijestilo je sve roditelje koji planiraju upisati djecu u prvi razred osnovne škole da će se upis djece za školsku 2020./2021. vršiti od 1. do 30. travnja, i to preko poziva koji će osnovne škole u Sarajevskoj županiji objaviti na svojim internetskim stranicama s potrebnim informacijama za upis.

Kako je priopćeno iz ovog Ministarstva, u izuzetnim opravdanim slučajevima upis će se obaviti i u kolovozu.

U cilju zaštite zdravlja roditelja i djece te kako bi spriječili širenje zarazne bolesti prouzročene koronavirusom, prijavljivanje djece vršit će se elektronički, dostavljanjem popunjenog prijavnog obrasca na e-mail škole ili poštom na adresu željene škole, poručili su iz Ministarstva.

Ministarstvo poziva sve roditelje da pravodobno izvrše ovu zakonsku obvezu kako bi škole imale dovoljno vremena kvalitetno se pripremiti za prijam prvašića i početak nove školske godine, za koju se nada da će početi u normalnim uvjetima i okolnostima. Kako navode iz Ministarstva, u prvi razred školske 2020./2021. upisat će se djeca koja do 1. ožujka 2020. imaju navršenih pet i pol godina života. Škola može omogućiti upis i djetetu mlađem od navedene starosne dobi uz pismeni zahtjev roditelja i ako škola, nakon što razmotri preporuke Povjerenstva za upis učenika u prvi razred, bude sigurna da je to u najboljem interesu djeteta.

Sve ovisi o uvjetima

Kada je u pitanju manji bh. entitet, Stožer za izvanredne situacije u Republici Srpskoj usvojio je prijedlog Ministarstva prosvjete u vezi s upisom prvašića u osnovne škole u RS-u, kao i proljetnim raspustom. Odlučeno je kako će se upis organizirati čim se za to steknu uvjeti, dok će se nastava na daljinu nastaviti, a neće je biti samo tijekom praznika. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?