Naslovnica Vijesti

U dijamantima u dubini Zemlje otkrivena nova vrsta leda

Mineralni sastav tektonskih ploča znatno se odražava na njihovoj gustoći i temperaturi na kojoj se tope, što bi moglo unaprijediti modele predviđanja zemljotresa
13. ožujka 2018. u 18:20 0 komentara 119 prikaza

Otkriće vode u dijamantima u dubini Zemlje moglo bi značiti da naš planet sadrži mnogo više vode nego što smo dosad znali, prenosi Science Alert. 

Znanstvenici su došli do otkrića analizirajući difrakciju X-zraka kroz dijamante prikupljene na jugu Afrike, u Kini, Zairu i Sierra Leoneu. U dijamantima ispod prijelazne zone Zemljina plašta pronađene su molekule vode koje formiraju takozvani led-VII, koji je dosad bio proizvođen u laboratorijima, ali ovo je prvi put da je otkriven u prirodi.

Na temelju analize dijamanta ovog znanstvenog tima, čiji je rad objavljen u časopisu Science, utvrđeno je da su molekule vode vjerojatno ostale zarobljene u dijamantima kao tekućina kada su se kristali formirali oko 610 do 800 km ispod Zemljine površine. Tek prilikom uzdizanja i promjene u tlaku te su molekule oformile led-VII.

Ovo je prvi čvrsti dokaz postojanja samostalne vode na tim dubinama, najvjerojatnije u obliku slane tekućine. Međutim, još se ne zna koliko vode ima u takvim džepovima ili koliko su učestale takve vodene zone. Mineralni sastav tektonskih ploča znatno se odražava na njihovoj gustoći i temperaturi na kojoj se tope, što bi moglo unaprijediti modele predviđanja zemljotresa.

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.