ekonomija

U digitalnoj transformaciji leži prilika za stotine radnih mjesta

06.08.2021.
u 16:42

IT sektor i digitalna transformacija, energetska učinkovitost te projekti obnovljviih izbora energije u fokusu su triju novih kreditnih linija Razvojne banke Federacije, a koje su pokrenute u skladu s ciljevima i zadacima iz strategije razvoja Federacije BiH 2021. - 2027, piše Večernji list BiH. 

Rokovi i poček

Ovaj iznimno važan korak omogućit će otvaranje novih radnih mjesta te predstavlja dodani input u ekonomskom oporavku FBiH, pri čemu sve pravne osobe već sada mogu podnositi zahtjeve.

U izjavi za Fenu direktor Razvojne banke FBiH Semir Fejzić kazao je kako je Uprava banke kreirala, a Nadzorni odbor odobrio financiranje projekata kroz tri kreditne linije čiji uvjeti uključuju rokove do 12 godina s počekom do 18 mjeseci te jedinstvenom kamatnom stopom od 2,5 posto na godišnjoj razini, fiksnom za cijelo vrijeme trajanja otplate kredita.

Fiksnom kamatnom stopom, kako je istaknuo Fejzić, Razvojna banka preuzima valutni i sve izvjesniji inflatorni rizik.

- Kreditne linije su operativne za sve potencijalne zainteresirane pravne osobe koje već mogu podnositi zahtjeve, a u vezi projekata koji se tiču obnovljivih izvora energije, energetske učinkovitosti i IT sektora te digitalne transformacije. Za sve vrijede ista pravila, odnosno uvjeti su isti za sve bez obzira na veličinu poduzeća, a koja ispunjavaju bonitetne uvjete za ovu vrstu zaduženja – rekao je Fejzić dodajući da se sve detaljnije informacije mogu pronaći na web-stranici Razvojne banke FBiH.

Fejzić se osvrnuo i na ključne ciljeve pokretanja novih triju kreditnih linija, a koje će voditi gospodarskom napretku, objasnivši kako ona prva, koja se odnosi na dugoročno kreditiranje IT sektora i digitalne transformacije, ima cilj pridonijeti rastu zapošljavanja i produktivnosti. Druga kreditna linija namijenjena je poboljšanju energetske učinkovitosti, a njome će se, naveo je, malim srednjim i velikim poduzećima, kao i institucijama omogućiti uštede u ovom segmentu, i to bez velikih troškova investiranja, kao i uspostava prakse savjesnog korištenja energije koja uz smanjenje troškova povećava produktivnost i identificira potencijal za uštedu energije kroz analizu podataka, a u isto vrijeme smanjuje troškove energije i emisije stakleničkih plinova.

U kontekstu treće kreditne linije koja se odnosi na projekte obnovljivih izvora energije ista će, uz stimulativne kamatne stope, omogućiti povećanje udjela obnovljivih izvora energije u finalnoj potrošnji energije.

Potpora turizmu

Ova tri područja, prema svemu sudeći, neće biti jedina kada je riječ o kreditiranju, a dobre vijesti mogle bi uslijediti i za sektor turizma.

Naime, Fejzić je potvrdio kako Uprava banke razmatra uvođenje dugoročne kreditne linije za financiranje turističkog poduzetništva, kao i kreditne linije za podršku projektima iz područja javno-privatnog partnerstva. Sve navedeno sukladno je već spomenutoj strategiji, a u kojoj je Vlada FBiH definirala četiri strateška cilja i 18 prioriteta, a unutar ciljeva i prioriteta definirano je 78 mjera za provedbu. Izdvojeno je i devet ofenzivnih mjera koje najznačajnije utječu na rast gospodarstva i zaposlenosti, a njihova puna provedba donijela bi rast BDP-a od 9,2 do 13,7 posto godišnje. Prema procjenama, za provedbu ovih mjera potrebno je osigurati oko 530 mil. KM tijekom sedam godina.•

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije