Analizirali smo rad nove izvršne i zakonodavne vlasti

U četiri mjeseca odblokirano čak pet prioriteta EU-a

Vijeće ministara BiH
04.06.2023.
u 11:34

Novo Vijeće ministara, ali i zakonodavni dio nove državne koalicije u samo četiri mjeseca napravili su ogroman pomak kad je riječ o pet prioriteta Europske komisije

Od donošenja zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudbenom i tužiteljskom vijeću BiH, preko zakonskog rješenja o vanjskim poslovima pa do otvaranja pregovora s Agencijom Europske unije za suradnju u kaznenom pravosuđu - novo Vijeće ministara, ali i zakonodavni dio nove državne koalicije u samo četiri mjeseca napravili su ogroman pomak kad je riječ o pet prioriteta Europske komisije koji su dio uvjeta za početak pregovaračkog procesa, piše Večernji list BiH.

Iskorak

Kao prvo, jednoglasno je usvojen prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudbenom i tužiteljskom vijeću BiH (VSTV BiH), pri čemu treba navesti kako je usvajanje tog zakona važan iskorak u smjeru ispunjavanja jednog od 14 prioriteta Europske komisije u procesu pridruživanja Europskoj uniji (EU).

Donošenjem ovog zakona, koji uvažava odgovarajuća mišljenja i sugestije nadležnih europskih institucija i tijela, želi se ojačati neovisnost, odgovornost, učinkovitost, profesionalnost i usklađenost pravosudnog sustava koji osigurava vladavinu prava i jednak pristup pravdi u BiH.

Praktički, ovaj prijedlog zakona, koji je pripremilo Ministarstvo pravosuđa, naglašava načela integriteta nositelja pravosudnih dužnosti, transparentnost rada, dvostupnjevitost pri odlučivanju i odgovornost nositelja pravosudnih dužnosti, uključujući podjednako suce, tužitelje i članove VSTV-a BiH. Zakon je prioritet broj 6 iz Mišljenja Europske komisije.

Napredak je postignut i u pogledu osiguranja pravilnog funkcioniranja Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje između Parlamenta BiH i Europskog parlamenta (prioritet broj 3) pa je tako nedavno donesena odluka o imenovanju novih članova Parlamenta BiH u spomenuti Odbor.

Kada je riječ o prioritetu broj 4, koji se odnosi na jačanje institucionalnog okvira, nova vlast je formirala radnu skupinu koja za cilj ima promjenu Izbornog zakona uz provedbu presude Ustavnog suda BiH, kao i Europskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić i Finci". U kontekstu tematike vladavine prava, uz prioritet broj 6, koji je ispunjen, napredak je postignut i u sedmom koji se odnosi na jačanje prevencije i borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala, uključujući i borbu protiv pranja novca i terorizma.

Nakon što je Vijeće ministara BiH usvojilo odgovarajući pravilnik, potpisan je i ugovor o suradnji s Europolom te su pokrenute aktivnosti za pristup Eurojustu kako bi se unaprijedila suradnja BiH s Europskom unijom u kaznenim stvarima i ojačala borba protiv korupcije.

Završeni su i nacrti dvaju vrlo važnih, prioritetnih zakona, i to Zakon o sudovima BiH, kao i Zakon o sukobu interesa u institucijama BiH, a u proceduri su i izmjene i dopune Zakona o državnoj službi u institucijama BiH. U kontekstu prioriteta broj 11, koji se odnosi na poticajno okruženje za civilno društvo, Vijeće ministara usvojilo je novi prijedlog Zakona o slobodi pristupa informacijama. Prvi je to zakon iz područja rada Ministarstva pravosuđa BiH koji je usvojio ovaj saziv Vijeća ministara. Taj zakon nosi oznaku EI, što je potvrda njegove usklađenosti s propisima Europske unije u toj oblasti.

Politička suglasnost

Vijeće ministara BiH najavljuje i daljnje intenziviranje rada na ispunjavanju preduvjeta iz Mišljenja Europske komisije, a ono što je osobito važno je činjenica da ovaj saziv radi u potpunosti poštujući ustavne postulate države koji traže ravnopravnost konstitutivnih naroda, a rezultat čega je i potreba za dijalogom i konsenzusom u radu izvršne vlasti. 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?