Zvonimir Pejić otvorio pub kviz

U caffe bar "Jastreb", umjesto na piće, mladi dolaze po znanje

24.01.2022.
u 20:40

Koliko će godina trebati svemirskoj letjelici lansiranoj sa Zemlje da dođe na planet Pluton, kada je rođen William Shakespeare… i brojna druga pitanja vrzmaju se po glavama mladih ljudi oraškog sela Matići dok kreću u lokalni kafić "Jastreb".

- Nije im zanimljivo vrijeme provoditi samo uz "cugu", mobitele i neobvezne razgovore, već se okupljaju kako bi provjerili svoje znanje i ponešto novo naučili, kaže za Večernji list BiH glavni "krivac" takvog okupljanja Zvonimir Pejić.

Tonac i radijski voditelj Radio Orašja po zanimanju pokrenuo je pub kviz u svojem mjestu, ujedno i kvizašku scenu Posavine. Na svoje iznenađenje, već s prvim pub kvizom javile su se brojne ekipe, a zainteresiranosti i nakon dvije godine ne manjka. Kvizaška scena na području tog mjesta postala je toliko ozbiljan događaj da je Zvonimir formirao i Udrugu kvizaša "Enigma" Orašje.

- Želio sam obogatiti društveni i zabavni život svojeg malog mjesta oraške općine jer mislim globalno, a djelujem lokalno. Dobio sam potporu od svojih prijatelja, mještana, sudionika pub kviza, pa je cijela priča o kvizu postala svojevrsni brend Matića kojim promoviram svoje mjesto. Volio bih da je ovo poticaj drugima - kaže nam Zvonimir.

Kroz razgovor doznajemo da je želja za novim znanjima prisutna kod mladih iz Posavine, samo treba pronaći oblik koji je njima primjeren i gdje će to pokazati.
- I sam bih volio sudjelovati u televizijskim kviz natjecanjima, primjerice u Potjeri, ali propozicije emisije još ne dopuštaju. No, dobro je i ovako, imamo i mi svoju posavsku Potjeru - kaže nam Zvonimir, kojeg često zovu i posavski Dejan Kotiga jer mu je on i kvizaški uzor.

Da bi sve bilo kao u pravom kvizu, za pripreme za oblik kviza i pitanja Zvonimir utroši i 10-ak sati, ali to mu ne pada teško, kaže, kada se radi ono što voli. Natjecatelja i inspiracije ne nedostaje pa vjeruje da će pub kviz u Matićima postati tradicija.

- Za dolazak i sudjelovanje na kvizu nema dobne granice. Okupljamo mlade od 16 pa više od 60 godina. Ekipa je uvijek dosta, a provjera znanja iz raznih oblasti. Ipak, kaže Zvonimir, u Posavini najviše vole kada sastavljam pitanja iz oblasti sporta, zemljopisa i filmska pitanja. Zavidno je znanje, kaže, i iz drugih oblasti, osobito znanstvene.

- Tijekom večeri atmosfera je fenomenalna. Zrak je umjesto dima pun pozitivne energije jer smo svi fokusirani na pitanja - opisuje Pejić. Postoje i novčane nagrade, ali one su, dodaje, toliko simbolične tako da nisu razlog dolaska.  •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?