Znanstvenici najavljuju

U budućnosti oplodnja bez spermija i jajnih stanica?

potomstvo
Thinkstock
14.09.2016.
u 13:17

U eksperimentima s mišem, izgledi za postizanje uspješne trudnoće bili su 24 posto. Iako nije veliki postotak, Perry navodi da je ovo tek početak

Znanstvenici s uglednog engleskog sveučilišta Bath objavili su da su napravili rane eksperimente koji upućuju na to da će jednog dana biti moguće dobiti djecu bez – jajašca.

Anthony Perry, voditelj istraživanja, tvrdi da su uspjeli u laboratoriju dobiti mladunče miša tako da su spermije kemijskim procesom ''uvjerili'' da ulaze u stanice koje nisu normalna jajašca, a otkriće bi moglo u budućnosti osigurati začeće bez ženske jajne stanice, navodi se u izvješću istraživanja objavljenom u časopisu ''Nature Communications''.

To bi značilo da bi dva muškarca mogla biti biološki roditelji djeteta, navodi se. 

U istraživanju su se koristili lažnim zametkom, neoplođenom jajnom stanicom u koju su ubrizgali spermu. Riječ je nespolnom načinu razmnožavanja gdje se embrio razvija iz neoplođene jajne stanice. Događa se to kod pčela, ali i kod riba, vodozemaca te nekih guštera.

 U eksperimentima s mišem, izgledi za postizanje uspješne trudnoće bili su 24 posto. Iako nije veliki postotak, Perry navodi da je ovo tek početak. 

– Ovo je prvi put da je dokazano kako kombinacija spermija i jajašca nije jedina koja može dovesti do potomstva. Ovo mijenja sve. Mladunci miševa bili su potpuno zdravi s normalnim životnim vijekom. I da, imali su zdravu mladunčad, rekao je Perry za BBC.

Nešto ranije ove godine Kinezi su objavili da su uspjeli stvoriti spermije od matičnih stanica i poslije ih ''sudariti'' s jajašcima. Rezultat je bio – zdravi miš.

Anthony Perry istaknuo je da bi kombinacija tih dvaju istraživanja mogla dovesti do toga da za oplodnju jednog dana više neće biti potrebna ni jajašca ni spermiji! 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije