Reportaža iz najsiromašnije općine u FBiH

U Bosanskom Grahovu nema ničega, ovdje 
je život stao

adasf
19.10.2015.
u 06:15

U Bosankom Grahovu, najsiromašnijoj općini na području Federacije, ali i cijele Bosne i Hercegovine, gotovo ništa ne funkcionira onako kako bi trebalo. Općina je to bez doma zdravlja, bez ljekarne, i bez centra za socijalni rad, ali politike ima u izobilju, kao i referenduma za opoziv načelnika. Uz sve to, općini je od veljače ove godine blokiran račun, te su i korisnici socijalne pomoći ostali bez svojih primanja.

Život je stao

U Bosanskom Grahovu život kao da je stao. Otpad se gomila na ulicama, stanovništvo vodu dobiva na kapaljku, nema ni ulične rasvjete. Stanovništvo negoduje, a jedan stariji gospodin, oslanjajući se na štap, dodaje: “Sramota je da jedna općina nema uličnu rasvjetu cijelu noć. To traje već mjesec dana. Da ljudi koji se pomažu štapom gledaju kako će vrat slomiti.” Drugi prolaznik kaže nam kako nigdje ničega nema, ni drva za ogrjev: “Sve su uzeli sebi. Rade što žele, bezvlašće i gotovo. Mijenjaju uvijek politiku, ljude, gradonačelnike…” I tu dolazimo na ono što se nedavno događalo. Naime, biračko tijelo je početkom kolovoza ove godine izglasovalo nepovjerenje općinskom načelniku Urošu Makiću, a ovih dana je i Općinsko vijeće ostalo bez predsjednika. Pitamo dosadašnjeg predsjednika Duška Kuprešanina zbog čega? “Zbog formiranja neke nove većine unutar Općinskog vijeća koja je izglasala vršitelja dužnosti načelnika. Smatrao sam da ona većina koja je mene predložila za vršitelja dužnosti načelnika nije ista, te da uz izvršnu vlast, toj nekoj novoj većini treba dati i zakonodavnu, pa neka oni probaju izvući općinu iz krize.”

Bez plaće i socijale

Taj vršitelj dužnosti načelnika je Duško Radun, čovjek koji je rođeni Grahovljak, ali živi u Drvaru. I dok se unutar vladajućeg SNSD-a vijećnici dijele na frakcije, općinski su službenici zbog blokiranog računa bez plaće već devet mjeseci, siromašni bez socijalne pomoći, a i u školi jedva sastavljaju kraj s krajem.Vojo Marić, ravnatelj Osnovne škole “Grahovo” kaže kako funkcioniraju nazor: “Općina nam ne daje materijalne troškove, u potpunosti ništa za prošlu godinu, račun je u blokadi. I prije toga, dok je načelnik bio Uroš Makić, uvijek bili problemi s njim za troškove. Snalazimo se zahvaljujući dobrim ljudima osiguramo ogrjev i sve što učenicima treba, oni ne smiju osjetiti nebrigu, njima ništa ne smije nedostajati.” Napuštamo tu općinu i razmišljamo kako se nova dugovanja gomilaju na ona stara, te da je zbog blokirane općinske blagajne pod velikim znakom pitanja i provođenje izvanrednih izbora za općinskog načelnika.Za usporedbu, prije rata u Bosanskom Grahovu od blizu 9000 stanovnika, čak 3500 je radilo. Tada jedino nije bilo posla za administrativce iz Zavoda za zapošljavanje. Gospodarstvo je cvalo.
“Treset” je proizvodio najbolji humus za velike stadione poput Poljuda i Marakane, šumsko blago bilo je neprocjenjivo.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije