Popis stanovništva u BiH

U Bosanskoj Gradišci manje Hrvata za 75 posto

05.09.2016.
u 10:00

Bosanska Gradiška se, prema pisanim dokumentima, prvi put spominje prije nešto više od 700 godina, i to pod nazivom “Gradiški Brod”. Međutim, život na prostorima sadašnjeg mjesta, u bližoj i široj okolici, datira još od prapovijesnog doba. Općina ima 69 naselja, organiziranih u 53 mjesne zajednice. Najveća seoska naselja su Nova Topola, Gornji Podgradci, Orahova i Turjak. Cijelo područje općine je elektrificirano, a u završnoj fazi je telefonizacija seoskog područja. U Bosanskoj Gradišci nalazi se i jedan od najznačajnijih međunarodnih graničnih prijelaza u BiH za putnički i teretni promet. Uz rijeku Savu, koja je u ovom području plovna, ovaj kraj je bogat i brdskim rijekama.

Popis stanovništva u BiH proveden je u razdoblju od 1. do 15. listopada 2013., međutim, zbog nemogućnosti usuglašavanja metodologije obrade prikupljenih podataka, službeni podaci objavljeni su tek u lipnju ove godine, odnosno dvije i pol godine nakon provođenja popisa, i to bez suglasnosti RS-a. Prema podacima posljednjeg popisa stanovništva, u općini Bosanska Gradiška živi 51.727 stanovnika, dok je, prema popisu iz 1991. godine, ova općina imala 59.974 stanovnika. Broj muškaraca je 25.271, a žena 26.456.

Najviše Srba

Nedavno objavljeni službeni podaci pokazuju kako u Bosanskoj Gradišci danas živi 826 Hrvata, dok ih je, prema popisu iz 1991.godine, bilo 3417. Bošnjaka je 7580, dok su Srbina 41.863. Ostalih je 999, 43 stanovnika su bez odgovora, dok se 416 osoba nije izjasnilo po nacionalnoj osnovi. Kada je riječ o ženskom stanovništvu i broju živorođene djece po osobi, najviše je majki koje su rodile dvoje djece

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije