Tijekom srpnja u Tuzli

U bolnicu smješteno 5 osoba zbog bruceloze

04.08.2018.
u 11:00

Bruceloza u BiH ne prestaje zadavati glavobolje stočarima, ali i ostalom stanovništvu. U Infektivnoj klinici Univerzitetskoga kliničkog centra Tuzla tijekom srpnja je zbrinuto pet pacijenata oboljelih od bruceloze, a dva se još uvijek nalaze na liječenju. Od početka godine u Infektivnoj klinici UKC-a Tuzla registrirana su ukupno 24 pacijenta oboljela od tog oblika zoonoze.

Problem u TŽ-u i SŽ-u

U Infektivnoj klinici trenutačni broj oboljelih ne smatraju nečim neuobičajenim, ali kažu kako nitko ne može predvidjeti kako će se broj oboljelih kretati u idućem razdoblju. - Kada je u pitanju bruceloza, od početka godine imali smo 7 pacijenata iz Živinica, 5 iz Srebrenika, 4 iz Gračanice, po 2 iz Kalesije i Tuzle te po jednog pacijenta iz Lukavca, Gradačca, Bratunca i Distrikta Brčko - kazao je za Faktor.ba Eldar Šehić iz Služba za komunikacije UKC-a. Vlada TŽ-a dala je suglasnost da se povećaju izdvajanja za eutanaziju životinja. Programom mjera zdravstvene zaštite životinja u 2018. planirano je 6000 KM za eutanaziju životinja, ali je odlukom Vlade taj iznos povećan na 14.000 KM. - Na području Kalesije i Živinica evidentirane su 2 krave pozitivne na brucelozu. Na području Tuzle imali smo pojavu bruceloze kod ovaca, a na području Živinica imali smo 20 pozitivnih koza, dakle, jedno stado - rekao je Samid Šarac, pomoćnik ministra za poljoprivredu TŽ-a. Iz Vlade TŽ-a priopćili su kako je učestala pojava zarazne bolesti “infektivna anemija konja”, sve veći broj oboljelih od bruceloze, a uslijed pojave Q-groznice, kao zoonoze, došlo je do nepredviđenog utroška predviđenih sredstava, koja su iznosila 6000 KM. Bruceloza pravi probleme i u SŽ-u. Nakon što je na području te županije u srpnju registrirana pojava bruceloze kod ovaca, radi sprečavanja širenja, pod službeni nadzor veterinarske inspekcije SŽ-a stavljena su tri imanja u općini Hadžići.

Broj oboljelih

Da bruceloza u FBiH postaje sve veći problem, pokazuju i podaci Zavoda za javno zdravstvo FBiH, prema kojima je broj oboljelih od ove bolesti u prvom polugodištu ove godine za pedeset posto veći nego u istom razdoblju lani. Naime, u prvih šest mjeseci broj oboljelih od bruceloze iznosio je 118, dok je u prvom polugodištu ove dosegnuo 174. Samo u lipnju broj oboljelih u FBiH iznosio je 36, od toga jedan u HNŽ-u, 2 u SŽ-u, po 5 u ZDŽ-u i SBŽ-u, 10 oboljelih evidentirano je u TŽ-u, dok ih je 13 bilo u USŽ-u. U svibnju je situacija bila još i lošija. Naime, taj mjesec su u FBiH registrirana 63 oboljela, od čega je polovina bila u SBŽ-u, gdje su evidentirana 32 oboljela. U SŽ-u su zabilježena 2 slučaja, TŽ-u 4, ZDŽ-u 11, a USŽ-u 14. U USŽ-u je u travnju bilo 9 oboljelih od ukupno 19, koliko ih je registrirano u FBiH. U travnju je zabilježen po jedan oboljeli u HBŽ-u, HNŽ-u i TŽ-u. Tri oboljela su bila u SBŽ-u, a 4 u ZDŽ-u. U ožujku je broj oboljelih bio 25, a najviše ih je registrirano u SBŽ-u - 11, slijedi ZDŽ s 8, TŽ s 3, USŽ s 2 te jedan oboljeli u HNŽ-u. Veljača je po broju oboljelih bila identična travnju. Bilo ih je 19, s tim da ih je taj mjesec najviše bilo u ZDŽ - 8, USŽ - 5, 3 u SBŽ-u, TŽ-u 2 te jedan u SŽ-u. Najmanje oboljelih evidentirano je u siječnju, 12, od čega po troje u USŽ-u, SBŽ-u i ZDŽ-u te dvoje u SŽ-u i jedno u HNŽ-u. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?