Do sada nitko nije službeno zatražio niti prosvjedovao zbog odluke vlasti

U Bihaću jedna ulica nosi naziv po ratnom zločincu Rasimu Deliću

'vojnici'
Foto: ''
30.07.2014.
u 09:31

Sve vlasti u BiH nazivljem su pokazale nesnošljivost prema manjini

- Prodajem kuću u Bihaću koja se nalazi u naselju Luke u Ulici Rasima Delića bb, glasi oglas na jednome od internetskih portala namijenjenih za prodaju nekretnina. Kuća, dakako, nije problem, nego naziv ulice koja nosi ime ratnog zločinca i bivšeg načelnika ‘Generalštaba’ Armije BiH kojega je Međunarodni sud u Haagu proglasio odgovornim za zločine počinjene tijekom rata u BiH piše Vecernji.ba. No, ovo se u dijelu javnosti uopće ne smatra ‘incidentom’, provokacijom ili ne daj Bože veličanjem ratnih zločina i zločinaca, kao što se to redovito pridjeva drugima i drukčijima te se zbog toga pokreću prave medijske i političke harange.

Različite istine

Ponajprije se to odnosi prema Hrvatima, čija je politika često nedorečena, mediji i javnost neizgrađeni i nespremni na otvorenu i argumentiranu raspravu. Najčešće je na stupu srama oko nazivlja ulica, i to s pravom s obzirom na ustaške zločince, bio Mostar, zbog Mile Budaka, Jure Francetića, Vokića i Lorkovića. A ti nazivi su se koristili kada bi se Mostar nastojalo dublje gurnuti u probleme. No, neshvatljiva je šutnja bošnjačkih institucija, političkih struktura i medija na, u najmanju ruku, prijeporne osobe i pojedince iz bliže i dalje povijesti koje se pokušalo lažima oprati od negativnog povijesnog nasljeđa. Slično je stanje i s javnošću, medijima i političkim strukturama u RS-a.

Rušitelj Bosne

Tako je posve normalno da se u Sarajevu u općini Stari Grad jedan most nazove po sultanu Mehmedu II. Fatihu, kojemu se čak klanjaju i pojedini članovi katoličkog klera unatoč činjenici da je osvojio i uništio bosansku srednjovjekovnu državu, te na prijevaru zarobio i pogubio posljednjeg bosanskog kralja. Njegov osvajački pohod na Bosnu bio je praćen pravim genocidom nad uglavnom kršćanskim stanovništvom, pljačkom i pustošenjem. U Sarajevu se veličaju i druge otomanske vođe poput Mehmed-paše Sokolovića koji je simbol tadašnje okupatorske vlasti i danka u krvi. Samo nekoliko kilometara dalje u Istočnom Sarajevu je ulica četničkog vođe Draže Mihailovića, jednoga od najvećih ratnih zločinaca iz II. svjetskog rata. I dok su u Banjoj Luci nazivi ulica uglavnom očišćeni od Bošnjaka, isto se dogodilo i u Zenici, što svjedoči o jednoj novoj povijesti koja se i tim simboličnim potezima nastoji nametnuti. No, nije sve crno u tim promjenama. Svjedoči to odluka banjolučkih vlasti da ulice nazovu po poznatim glumcima i komičarima Miodragu Petroviću Čkalji i Pavlu Vujisiću.

Ključne riječi

Komentara 1

BI
bihacsrebrenici
16:02 13.03.2015.

U Bihaću je ulica Rasima Delića postojala i prije ovog rata , jer je to bio partizan i antifašista koji je poginuo u oslobađanju Bihaća 1945:DELIĆ (M) RASIM, rođen 1920, s. Gata, Bihać, poginuo marta 1945, s. Vučjak Bihać, političkiki komesar 3. Muslimanske brigade.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije