Sprečavanje širenja zaraze

U BiH zabranjen uvoz svinja iz više zemalja zbog afričke kuge

02.05.2018.
u 18:09

Afrička svinjska kuga, vrlo zarazna bolest svinja koja se ne prenosi na ljude, ali može uzrokovati veliku ekonomsku štetu, širi se Europom te je stigla i do Mađarske, piše Večernji list BiH. Bolest je u Europu ušla 2007. preko Gruzije, širila se Rusijom, Ukrajinom, baltičkim zemljama, došla do Poljske, Češke, Rumunjske, a nedavno se pojavila i u Mađarskoj. Iako afrička svinjska kuga prijeti desetkovati svinjski fond u pojedinim europskim zemljama, iz nadležnih institucija BiH ističu da nema mjesta panici, jer su poduzeli sve mjere kako bi spriječili mogućnost da se ovaj opasni virus pojavi i u BiH.

Reakcije nadležnih u BiH

Ured za veterinarstvo BiH je, prema riječima njegova direktora Ljubomira Kalabe, reagiralo čim su registrirani prvi slučajevi u Mađarskoj. - Do sada kod nas nije zabilježen nijedan slučaj afričke svinjske kuge. Nakon što su prvi slučajevi zabilježeni u Mađarskoj, mi smo odlučili djelovati preventivno i donijeti odluku o zabrani uvoza svinja. Ona se ne odnosi samo na oblast Heves iz Mađarske, već i na neka područja Poljske, regiju Zlin iz Češke te države Estoniju, Latviju, Litvu i Moldaviju u kojima su nešto ranije zabilježeni slični slučajevi - kazao je Kalaba za Glas Srpske. U uputi o zabrani navedeno je da je rampa spuštena i na uvoz sjemena, svježeg mesa i mesnih prerađevina od domaćih i divljih svinja koje nisu obrađene tako da se sa sigurnošću može reći da je uništen virus afričke svinjske kuge. - Ako netko primijeti nešto sumnjivo, treba odmah reagirati i obratiti se najbližoj veterinarskoj ustanovi - kaže Kalaba. Afrička svinjska kuga (ASK), jedna od najopasnijih bolesti svinja koja znatno utječe na promet svinja i ima ozbiljan ekonomski učinak na poljoprivredno stanovništvo, posebno proizvođače i uzgajivače svinja.

Dalekosežne posljedice

Ova bolest može nanijeti dalekosežne posljedice za svinjogojsku proizvodnju jer nema učinkovitog cjepiva i, kad se pojavi, cijela se populacija svinja mora usmrtiti. Mađarska je prošli tjedan izvijestila o prvom izbijanju spomenute virusne bolesti unutar populacije divljih svinja, a locirana je u županiji Heves, na sjeveru zemlje, nedaleko od granice sa Slovačkom. Dosad je na razini EU evidentirano 2138 slučajeva, a samo u Poljskoj 104 nova slučaja od početka godine. Zbog opasnosti od širenja bolesti ovih se dana hitno sastala i Copa Cogeca, europska udruga poljoprivrednika, u Bruxellesu, na čijem je sastanku objavljeno da je do sada bolest prouzročila štetu od oko 1,5 mlrd. eura u sektoru. Prema neslužbenim informacijama, sve više zemalja sprema poduzeti radikalne mjere odstrjela dijela populacije divljih svinja, koje su uglavnom glavni prijenosnici bolesti, a već sada postoje naznake da će Češka angažirati čak i vojsku da krene u smanjivanje populacije divljih svinja, a slično planira i Mađarska. Ono što bi moglo spriječiti prodor zaraze iz Mađarske prema RH žičana je ograda koju su Mađari stavili zbog migrantske krize.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?