Posao iz "Snova"

U BiH za život zarađuju likvidatori, vračare, klauni, probni padobranci…

19.08.2021.
u 07:00

Broj zaposlenih osoba u Bosni i Hercegovini varira iz mjeseca u mjesec, međutim, posljednjih se godina uglavnom kreće oko 420.000. Kako pokazuju statistike, najveći broj zaposlenih ima neko od uobičajenih zanimanja, poput ekonomista, pravnika, profesora, tehničara, poljoprivrednoga radnika… Međutim, određeni broj stanovnika Bosne i Hercegovine odlučio se za pomalo neuobičajene poslove. Prema podacima Federalnoga zavoda za statistiku, samo u ovom bh. entitetu registrirano je više od 4200 zanimanja, a neka od njih posebno su zanimljiva, piše Večernji list BIH.

Registrirana zanimanja

Stoga, ubuduće, kada sretnete susjeda za kojeg niste sigurni “čime se bavi”, ne razbijajte glavu, možda za život zarađuje nekim od ovih pomalo neobičnih poslova. Naime, podaci Federalnoga zavoda za statistiku pokazuju kako se među zaposlenima u ovom bh. entitetu nalaze draguljari, statisti, inspektori igara na stolovima za igre na sreću, poplunari...

Stanovništvo ove zemlje oduvijek je poznato po vedrom duhu i humoru, stoga ne čudi što među registriranim zanimanjima imamo klaune i komičare. Tu su i kondukteri u spavaćim vozilima, kopači rovova, likvidatori, šumari, ljuštitelji povrća i voća, metlari. Iako se zbog niskih plaća i gotovo svakodnevnog rasta životnih troškova za većinu stanovnika ove zemlje može reći da su mađioničari, ima i onih koji su se odlučili da im upravo to zanimanje bude profesija kojom osiguravaju egzistenciju. Raznovrsna su zanimanja koja se odnose na pripremu hrane i pića, tako, između ostaloga, imamo kuhare za specijalitete, dijetne kuhare, ocjenjivače hrane i pića, mješače pića.

Na šarolikoj paleti zanimanja kojima se bavi stanovništvo FBiH našli su se i ovlaživač drva, paritelj drva, pisac reklamnih poruka, plesač slobodnog plesa, plesač u noćnom klubu, primatelj uplata u igrama na sreću, probni padobranac, profesor za intenzivno učenje jezika, raspakiravač, sakupljač i naplaćivač dugova, sjekač šibe i trske, skretničar, sakupljač priloga za dobrotvorne svrhe, sufler, šifrant, travar, tornjaš, uzgajivač glista, uzgajivač puževa, kao i uzgajivač svilene bube, zajmodavac, žongler, zvonar…

Zanimanja se ažuriraju

Neobičnim zanimanjima može se pohvaliti i Republika Srpska. Vračara, direktor kavane, SOS majka, astrolog, pretkazivač sreće, numerolog samo su neka od zanimanja koja službeno postoje u RS-u. Takozvani “šifarski popis” zanimanja, među kojima se nalaze i spomenuta, moguće je pronaći na službenoj stranici Zavoda za statistiku RS-a pod opcijom “klasifikacija zanimanja”. Navedeno je da se zanimanja ažuriraju u skladu s promjenama na tržištu rada.

Sudeći prema popisu zanimanja Zavoda za statistiku RS-a, u tom bh. entitetu rade i iznajmljivači odjeće, mješači pića, ručni perači stakla, i to ulični, kako je precizno navedeno.

Osoba, najčešće žena, koja izabere biti SOS majka ili SOS teta svoje radno vrijeme provodi s napuštenom djecom koja su joj povjerena na brigu. Ona im pruža emocionalnu sigurnost, ljubav i stabilnost, ali i vodi računa o uređenju doma. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije