Obilježja rata

U BiH više od 2100 spomenika posvećenih stradanjima od 1992. do 1995.

19.04.2017.
u 08:00

Udruga za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) je u povodu 18. travnja, Međunarodnog dana spomenika i spomeničkih cjelina, prezentirala informacije o rezultatima svoga rada. UDIK radi i na prikupljanju podataka o mjestima gdje su izgrađeni spomenici žrtvama protekloga rata u BiH kako bi se stvorilo jedinstvenu bazu podataka - Centralnu evidenciju spomenika (CES). CES predstavlja UDIK-ovu evidenciju spomenika i spomen-obilježja u Bosni i Hercegovini, a koji su izgrađeni u postkonfliktnom razdoblju u Bosni i Hercegovini (1996. - 2016.) kao posljedica oružanih sukoba tijekom ratnih devedesetih.

Dosadašnje UDIK-ove analize pokazale se da su na području BiH izgrađeni razni oblici memorijala koji su okarakterizirani kao spomenici. Prema popisu CES-a, u BiH je izgrađeno više od 2100 spomenika koji su posvećeni stradanju civila i/ili branitelja tijekom rata u BiH (1992. - 1995.). Veći broj spomenika nalazi se na području Federacije BiH (više od 1400), a također je i regija u kojoj je popisano najviše spomenika u Federaciji BiH (Tuzlanska županija s ukupno 288 spomenika).

U Republici Srpskoj najviše spomenika popisano je na području Bijeljinske regije, uključujući i regiju Zvornik (ukupno 231 spomenik). Najviše spomenika u BiH koji su posvećeni stradanjima devedesetih popisano je na području grada Doboja (ukupno 74).

Tri općine koje nemaju izgrađenih spomenika su Istočni Drvar, Ljubinje i Trnovo (RS).

Osim evidencije spomenika u BiH, UDIK vodi i evidenciju o spomen-obilježjima Domovinskog rata izgrađenim u Republici Hrvatskoj, a u suradnji sa županijskim uredima, gradskim i općinskim službama, ministarstvima i turističkima zajednicama.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?