kriza na tržištu nekretnina

U BiH sve više raskidaju ugovore o kupnji stanova

stan
28.04.2020.
u 21:45

Brojne gospodarske aktivnosti u pandemiji koronavirusa zamrle su ili trpe ogromne gubitke. Izvanredno vrijeme ogroman je izazov i za tržište nekretnina u BiH, gdje je donedavno ovaj sektor bilježio konstantan rast opsega posla i prihoda, piše Večernji list BiH. 

Sada je situacija drugačija, a mijenjaju se i interesi klijenata agencija za nekretnine. Pojava koronavirusa smanjila je zanimanje građana Sarajeva za kupnju i unajmljivanje nekretnina, izjavila je vlasnica agencije “Nek nekretnine” Ivana Vukmanović.

Zbog pandemije koronavirusa u padu je i prodaja i potražnja na tržištu nekretnina u Sarajevu. Iako ova djelatnost nije na popisu zabranjenih, njezino obavljanje je otežano zbog ograničenog poslovanja banaka, poreznih uprava i notara. Stručnjaci smatraju kako će cijene nekretnina pasti. Novih kupaca nema, svi čekaju ishod situacije.

“Ne zna se nakon svega hoće li cijena stanova rasti ili padati. Sve je u fazi iščekivanja”, poručuju iz Agencije za nekretnine “Area” Sarajevo.

Tržište nekretnina izbijanjem pandemije koronavirusa potpuno je zaustavljeno, ali agencije koje se bave ovim poslom nisu uključene u odluku o zabrani djelatnosti te ne mogu biti obuhvaćene mjerama pomoći. Njihovi predstavnici apeliraju na vlast da pomogne i ovom sektoru.

Maho Taso iz sarajevske agencije za promet nekretnina “Prostor” ističe kako u ovoj zabrinutosti za budućnost te uvjerenju da i kad prestane pandemija slijedi ekonomska kriza, građani ne žele ni pomišljati o kupnji nekretnina, pa je tržište gotovo u potpuno stalo.

Prema njegovim riječima, čak i ono što je dogovoreno, a riječ je o prodaji nekretnina, nije realizirano. A što i jest, ljudi odustaju, povlače uloge. S druge strane, nema ni tehničke mogućnosti za normalan rad, stoga je kriza neizbježna, ističu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?