Vladaju epidemije

U BiH sve više iskorijenjenih bolesti, liječnici zabrinuti

storyeditor/2024-01-21/bolest.jpg
Agencije
22.01.2024.
u 15:18

Za kolektivni imunitet MRP i peterovalentnim cjepivom mora biti imunizirano 95% stanovništva

Dio BiH pogodila je epidemija ospica, a problem predstavlja i pojava pertusisa, znanog još i kao hripavac ili veliki kašalj. Te bolesti bile su gotovo pa potpuno iskorijenjene, a njihova masovnija pojava vezana je isključivo uz nizak postotak procijepljenosti. Unatrag nekoliko godina stručnjaci u BiH kontinuirano su upozoravali na moguću pojavu teških zaraznih bolesti zbog iznimno niskog postotka cijepljene djece MRP i peterovalentnim cjepivom. Međutim, pojedini roditelji nisu se toliko vodili riječima struke. Prema znanstveno dokazanim činjenicama, MRP cjepivo sadrži komponente protiv virusnih bolesti ospica, zaušnjaka i rubeole.

Svaka komponenta cjepiva je pripremljena tako da ne izaziva infekciju, već obrambenu reakciju djetetova organizma, piše Klix. S druge strane, peterovalentno cjepivo u sebi zapravo sadrži pet cjepiva koja štite od difterije, tetanusa, velikog kašlja, dječje paralize i bakterije zvane Haemophilus influenzae B, koja izaziva upale. Stručnjaci su u ranijim godinama navodili da je u BiH zbog pada postotka cijepljene djece otvorena mogućnost pojave epidemija zaraznih bolesti, prvenstveno onih koje su djelomično ili potpuno iskorijenjene, kao što su ospice, rubeola, zaušnjaci, difterija i veliki kašalj. Nažalost, upozorenja su se već počela ostvarivati te je u Tuzli i Živinicama proglašena epidemija ospica, koje su samo od početka ove godine do danas potvrđene kod 48 osoba različite dobi, iako su tu dominantno djeca.

Također, Tuzlanska županija nalazi se i na pragu epidemije velikog kašlja, koji je za svega tri dana potvrđen kod 13 djece i ona su sva u bolnici s teškim kliničkim slikama. Epidemiolog u Zavodu za javno zdravstvo Tuzlanske županije Blaško Topalović decidno kaže da u TŽ-u pokrivenost prvom dozom u djece starosti od godinu dana iznosi 62 posto, a isto toliko je primilo i drugu dozu u šestoj godini života. - Imamo skupinu roditelja, čiju veličinu ne znamo, koji smatraju da nije potrebno njihovu djecu cijepiti jer im ništa ne može biti te daju prednost bolesti. To je pogrešan stav - kaže za Klix Topalović. Za postizanje kolektivnog imuniteta MRP cjepivom mora biti imunizirano 95 posto stanovništva, kao i onim peterovalentnim.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?