Harun Drljević upozorava

U BiH se zagađenošću zraka brutalno nanosi šteta ljudskom zdravlju

zagadjenje
Anadolija
15.03.2017.
u 13:26

Član Eko foruma Zenica doktor Harun Drljević na današnjoj tematskoj sjednici Zastupničkog doma Federalnog parlamenta ukazao je na zdravstveni aspekt zagađenosti zraka navodeći da se "u BiH brutalno i kontinuirano nanosi šteta ljudskom zdravlju".

- Sredina koja je opterećena polucijom bilo koje vrste u svakom slučaju će povećati stopu oboljevanja i stopu smrtnosti u datoj lokalnoj zajednici. Djeca u zagađenim sredinama Federacije posebno su izložena, s obzirom na to da nemaju sazreo imuni sustav te se nisu u stanju oduprijeti posljedicama polucije. Tako da može doći do poremećaja u razvoju i rastu te djece koja će kasnije češće obolijevati od raznih bolesti - rekao je Drljević.

Govoreći o posljedicama dugoročnog izlaganja polutantima po zdravlje kazao je da sigurno građani shvaćaju da benzol, sumpordioksid ili olovo nisu zdravi.

- Doktori danas samo kvalificiraju nastalu štetu i provode kontrolu u skladu s tim. Jedan od dva problema u medicini u vezi sa zagađenosti zraka je fenomen kumulacije, jer su građani 365 dana u godini bez prekida eksponirani zagađenosti zraka i sasvim je normalno da naši obrambeni mehanizmi budu polomljeni i da tada obolijevamo. Imamo dvije situacije. Prva da možemo biti izloženi maloj koncentraciji otrova ali da je ekspozicija duga ili da kroz kraće razdoblje imamo visoke koncentracije - objasnio je Drljević.   

Uz ovaj postoji i problem eliminacije polutanata, jer "pojedini organski sustavi koji su predviđeni za izbacivanje tih otrova iz organizma, pogotovo kada su u pitanju teški metali, mogu trajno oštetiti sustave za eliminaciju kao što je bubreg i jetra".

Svi standardi u ekologiji koje se odnose na maksimalne vrijednosti pojedinih polutanata, podsjeća, napravljeni su prema ljudskom zdravlju, a ne prema najbolje dostupnim tehnologijama u radu.

- Dakle, standardi su izrađeni da se vidi koliko zdravlje čovjeka može maksimalno podnijeti nekog polutanta da ne dođe do određenog oboljevanja - istaknuo je Drljević.

Parlamentarce je upozorio da se zagađenost zraka tiče građana Zenice, Tuzle, Sarajeva, Maglaja, Visokog, Kaknja, Lukavca, Prijedora, kao i Dvora na Uni, gdje se odlaže nuklearni otpad. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?