Do sada stiglo više od 3,6 milijuna doza

U BiH propalo 700.000 doza cjepiva, dobili ih besplatno, a uništavanje će skupo platiti

14.01.2022.
u 12:34

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije u FBiH, na snazi su strože mjere. Bilježe se rekordi novozaraženih. Iako je zanimanje za cijepljenje posljednjih dana poraslo, procijepljenost u BiH daleko je ispod prosjeka Zapada. U BiH je ovaj tjedan stigla donacija 96.000 doza Moderne, donacije SAD-a. “Ponuda Vlade SAD-a bila je u vidu 500.000 doza Moderne i 168.000 doza Johnson&Johnsona. Institucije su iskazale potrebe”, kazao je tom prilikom Dušan Kojić iz Ministarstva civilnih poslova BiH. BiH unatoč ponudama ne smije prihvatiti sve donacije jer cjepivo ima rok trajanja, ako se ne iskoristi, država, odnosno građani moraju platiti uništavanje. U BiH je do sada stiglo 3,6 milijuna doza cjepiva, a propalo je 700.000 doza. Da u BiH masovno propadaju cjepiva protiv koronavirusa, potvrđuju i podaci iz entitetskih ustanova s kraja 2021., Federalnog zavoda za javno zdravstvo i Instituta za javno zdravstvo RS-a, gdje je u prosincu zbog isteka roka bačeno još skoro 150.000 doza cjepiva. Do 31. listopada u RS-u je istekao rok za čak 330.587 doza. Posljednji podaci, pak, govore da se taj broj popeo na 437.068 doza i uglavnom se radi o donacijama, mahom AstraZenece te nešto Sinovaca. U FBiH je propalo dodatnih 40.000 doza AstraZenece, kojima je rok istekao u studenome. Tako će na otpadu završiti ukupno 240.500 doza AstraZenece i 1167 doza Sinovaca. Nažalost, ovo nisu konačni podaci. Strahuje se da će broj cjepiva koje nije za uporabu biti znatno veći, primjerice, nepoznanica je kakva je sudbina 25.000 doza Moderne, čiji je rok bio do kraja 2021. Iako su cjepiva stigla besplatno, građani će plaćati njihovo uništenje. U Zavodu ne znaju točan datum uništenja, ni cijenu, budući da je potrebno, kako je rečeno, raspisati tender prema Zakonu o javnim nabavama za usluge preuzimanja, skladištenja i konačnog zbrinjavanja ovog farmaceutskog otpada.

Novac za to bit će izdvojen iz federalne blagajne, a isto će uraditi i u RS-u, gdje će uništenje, također, biti plaćeno proračunskim novcem. Poznato je da će propala cjepiva biti uništena izvan BiH, najvjerojatnije u Austriji. Oni koji su se pak cijepili čekaju COVID putovnicu kako bi mogli slobodno putovati. Konferencija ministara za oblast zdravstva u BiH trebala bi, prema očekivanju Ministarstva civilnih poslova BiH, biti održana do kraja siječnja, a na kojoj bi se konačno riješilo pitanje uvođenja jedinstvenog QR koda za COVID-potvrde u BiH. Kako je Feni potvrđeno u Ministarstvu, pripremili su nacrt sporazuma kojim bi bilo riješeno to pitanje i dostavljen je svim nadležnim institucijama na mišljenje. - Nakon što mišljenja budu prikupljena, bit će organizirana i konferencija ministara za oblast zdravstva - objasnili su.

Komentara 1

Avatar Jero
Jero
14:59 14.01.2022.

Treba vakcinu približit građanima,a ne da propadaju po raznoraznim medicinskim ustanovama,gdje se sjedi i čeka da neko dođe da je primi.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?