Čović pisao međunarodnim dužnosnicima

U BiH potrebna pomoć međunarodnih posrednika kako bi se proveo sporazum 
i relaksirali odnosi Hrvata i Bošnjaka

06.10.2020.
u 21:59

Predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a Dragan Čović uputio je pismo međunarodnim dužnosnicima koji su sudjelovali u stvaranju prije gotovo četiri mjeseca potpisanog političkog sporazuma o načelima izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH te političkog sporazuma o Gradu Mostaru, kojima su predviđene sveobuhvatne izmjene Izbornog zakona BiH, piše Večernji list BiH.

Informirajući ih o ovom procesu, Čović upozorava da, osim formalne inicijacije pregovora, još uvijek nema pomaka na planu provedbe odluke Ustavnog suda BiH o predstavljanju konstitutivnih naroda. Osim toga, navodi Čović u pismu veleposlanicima, izbori za Grad Mostar izdvojeni su izvan redovitog ciklusa, što ponovno šalje pogrešnu sliku i otvara dodatni prostor za manipulacije izborima u tom gradu, koji je važno središte za sve stanovnike regije, a, osim toga, u njemu stoluju sve institucije hrvatskog naroda i on za Hrvate ima poseban kulturni i društveni značaj.

Obvezali se na provedbu

Sporazumom o načelima izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH strane potpisnice, a to su HDZ i SDA, obvezale su se na provedbu svih odluka Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava koje nameću otklanjanje nejednakosti i diskriminacije, regulaciju pitanja političkog predstavljanja konstitutivnih naroda na svim administrativno-političkim razinama te ugradnju preporuka Ureda za demokratske institucije i ljudska prava OESS-a i Venecijanske komisije u izborno zakonodavstvo. Sve navedene stavke, sukladno Sporazumu, treba završiti do kraja ove godine. - Ipak, unatoč jasno preuzetim obvezama, naše iskustvo, svakodnevno potvrđeno u praksi, jest da SDA i njegovo rukovodstvo ne žele realizirati dogovoreno, već pribjegavaju različitim taktikama kupnje vremena, svjesno izbjegavajući i ignorirajući preuzete obveze - ističe Čović u pismu upućenom voditelju misije Europske unije u BiH Johannu Sattleru, visokom predstavniku u BiH Valentinu Inzku te veleposlanicima SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva i OESS-a Ericu Nelsonu, Matthewu Fieldu i Kathleen Kavalec. BiH je, podsjeća prvi čovjek HDZ-a i HNS-a, postkonfliktno i duboko podijeljeno društvo.

Zbog toga je organizirana kao konsocijacijska demokracija. - Ustavni sud BiH u svojoj odluci o legitimnom predstavljanju nije mogao zanemariti tu činjenicu, ali se ona svjesno zanemaruje u javnom diskursu i time dezavuira i dijeli javnost. Konsocijacija ne perpetuira sukobe i podjele, već ih adresira i rješava. Onemogućava hegemoniju, represiju i majorizaciju jednog naroda nad drugima. Dakle, imamo sustav koji je postavljen s vrlo jasnom svrhom i ciljevima. Naravno, takav sustav, kao i svaki drugi, podrazumijeva dobru volju, spremnost na dogovor i predanost njihovu poštivanju, što već dulje vrijeme nedostaje. U tom smislu, izmjene koje smo dogovorili sa SDA, a kojima se, očito, pristupilo neiskreno, nisu nas trebale podijeliti, već ujediniti i pokazati da smo dorasli demokratskim standardima te da smo skloni kompromisu i konsenzusu - napisao je Čović u pismu veleposlanicima. - Nakon određenog proteka vremena, nažalost, došli smo u situaciju da smo više podijeljeno društvo nego prije četiri mjeseca, a sve to zbog izbjegavanja provedbe dogovora i sporazuma. U međuvremenu, vrijeme i dalje neumoljivo teče, a s njime i rokovi - navodi Čović.

Nužnost suradnje

Predsjednik HDZ-a i HNS-a upozorava da sporazum o načelima izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH nije proveden ni u jednoj točki, a s obzirom na okolnosti, male su šanse da će se to uopće i dogoditi. Nedostatku spremnosti svjedoče, dodaje, izjave i medijski procesi kojima se otvoreno govori protiv vrijednosti sporazuma, a Hrvate se naziva nacionalnom manjinom, prijeti im se nametanjem političkih predstavnika na svim razinama, što je također suprotno Ustavu BiH, Daytonskom mirovnom sporazumu i odlukama Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti i legitimnom predstavljanju.

- Dakle, u proteklom razdoblju nismo evidentirali ni jedan kvalitativan iskorak partnera u odnosu na stajališta prije potpisivanja. Naprotiv, na djelu je otvorena kampanja protiv ustavne pozicije Hrvata, njihovih Ustavom zajamčenih ljudskih, građanskih i političkih prava. Mi Hrvati, kao konstitutivan i ustavotvoran narod u BiH, ne možemo i nećemo tolerirati takav odnos, kršenje Ustava niti ćemo pristati na neustavna rješenja koja se nameću. Od vas očekujemo reakciju u smislu potpore zaštiti ustavnog poretka, Daytonskog mirovnog sporazuma, političke stabilnosti BiH i pronalaska kompromisnog rješenja za provedbu preuzetih obveza u smislu izmjena Izbornog zakona BiH od lipnja 2020. godine - zaključuje Dragan Čović u pismu koje je uputio stranim diplomatima koji su na određeni način i jamci provedbe potpisanog sporazuma u Mostaru.

O potrebi reforme izbornog zakonodavstva, a time i uspostavi bolje suradnje Hrvata i Bošnjaka, razgovarano je i na sastanku Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem nedavno u Zagrebu. Iako se nalazimo u nezahvalnom razdoblju izborne kampanje i lokalni izbori su vrlo brzo, vodeće stranke Hrvata i Bošnjaka u BiH moraju pokazati snagu i kreirati rješenja koja će dugoročno relaksirati odnose između dvaju naroda koja su, neupitno, upućena jedni na druge. Potpora i pomoć međunarodne zajednice u tom su smislu itekako potrebne. •

 

Ključne riječi

Komentara 1

PA
Paromlin
08:21 07.10.2020.

Čudo sad traži pomoć a do juče pjevao sa Dodikom da se izbace strane sudije da se vrši dogovor unutar zemlje kao da svakom nije jasno da oni neće da se dogovore niti daju da se nameće rješenje kao jedina normalna mogućnost kad nema dogovora. A sad kuka a nije pročitao izvještaj EU Famozna "konstitutivnost" uopće nije pomenuta, u novom izvještaju Europske komisije, već se od BiH traži da obezbijedi i garantira jednakopravnost svih njenih građana u svim pravima uključujući i ona politička.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?