Projekt "Ne zaboravi"

U BiH oko 150.000 dementnih osoba

22.06.2021.
u 17:52

Pružanje bolje skrbi i stručniji pristup osobama koje boluju od demencije cilj je projekta koji će u sljedeća tri mjeseca provoditi Grad Čapljina zajedno s Caritasom Mostar. Riječ je o provedbi Caritasova projekta “Ne zaboravi” - poboljšanje kvalitete života ljudi s demencijom i članova njihovih obitelji u BiH, piše Večernji list BiH. 

Edukacije, leci...

Donatori ovoga projekta su Razvojna agencija Austrije, vlada Gornje Austrije i Caritas Austrija. Memorandum o razumijevanju između Grada Čapljine i Caritasa Mostara potpisali su gradonačelnik Čapljine dr. Smiljan Vidić i ravnatelj Caritasa Mostar don Željko Majić, a projekt je započeo sredinom ovog mjeseca i trajat će do 30. rujna. Kako se navodi u memorandumu o razumijevanju, Grad Čapljina obvezuje se u sklopu navedenoga projekta upoznati odgovorne osobe u ustanovama i javnim poduzećima čiji je osnivač o potpisivanju ovoga memoranduma, predstavnicima Caritasa Mostar koji rade na projektu pružiti mogućnost predstavljanja projekta te postavljanje prigodnih plakata u ustanovama i javnim poduzećima čiji je Grad osnivač. Također, obvezali su se na predlaganje ustanova koje će se naknadno uključiti u uspostavljanje mreže o demenciji u BiH te u izradu prijedloga strategije o demenciji, kao i sudjelovati na završnoj konferenciji o demenciji u Banjoj Luci. Kroz svoje djelovanje Grad Čapljina dužan je senzibilizirati lokalnu javnost u vezi s temom demencije te animirati osobe u lokalnoj sredini na volonterski rad s dementnim osobama i/ili s članovima obitelji osoba s demencijom. S druge strane, Caritas biskupija Mostar - Duvno te Trebinje - Mrkan suglasan je u okviru projekta pravodobno održati kratke edukacije uz podjelu letaka i postavljanje plakata na nekoliko mjesta unutar ustanova čiji je osnivač Grad Čapljina, osigurati odgovarajući prostor u Caritasovu Domu “Betanija” za navedenu aktivnost u slučaju nedostatka prostora u navedenim ustanovama, pravodobno obavijestiti predstavnike gradskih ustanova o provođenju edukacije, odnosno najaviti dolazak u određenu ustanovu. Kroz ovaj projekt Caritas se obvezuje i da će staviti na raspolaganje Gradu priručnike za njegu kod demencije, publikacije za članove obitelji, brošure prevencije i drugi tiskani materijal vezan uz temu demencije te nakon provedenih aktivnosti Gradu uručiti plaketu “Demenciji prijateljska zajednica”. - Cilj projekta je poboljšanje kvalitete života osoba s demencijom ili drugih vrsta Alzheimerove bolesti, podrške u osnaživanju članova obitelji, poboljšanja prevencije demencije, uspostavljanja mreže za demenciju te senzibiliziranja šire javnosti o temi demencije - navodi se, između ostaloga, u potpisanom dokumentu. Demencija je jedno od najbrže rastućih zdravstvenih pitanja u svijetu, a sa starenjem stanovništva očekuje se da će se slučajevi utrostručiti u sljedećih 30 godina.

Alzheimerova bolest

Do 2020. oko 70% svjetske populacije u dobi od 60 i više godina živjet će u zemljama u razvoju. Svjetska zdravstvena organizacija kaže da 47,5 milijuna osoba diljem svijeta živi s demencijom. Alzheimerova bolest odgovorna je za oko 50 do 70% svih slučajeva demencije. U FBiH je od 2019. uvedeno pojedinačno registriranje oboljelih od Alzheimerove bolesti, pa je njihova zastupljenost među svim oboljelima od demencije 82% i rastućim ukupnim trendom osoba s dijagnozom demencije neovisno o uzroku u petogodišnjem razdoblju, navodi Zavod za javno zdravstvo FBiH. Istraživanja pokazuju kako je u BiH broj oboljelih od demencije oko 150.000. Veća je zastupljenost među ženama (19,2 posto) u odnosu na muškarce (17,4 posto) životne dobi više od 80 godina.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije