ne zadovoljavaju standarde

U BiH od 7 ispitanih dječjih bicikla, ni jedan nije siguran

09.01.2017.
u 09:00

U BiH sve je veći broj proizvoda koji kvalitetom ne zadovoljavaju postavljene standarde i moraju se povući s polica. Prema podacima koji su objavljeni nakon devetomjesečnog nadzora inspektora krajem prošle godine, testirano je 89 modela od 19 vrsta proizvoda i kod njih su pronađene nepravilnosti. Ti proizvodi povučeni su s polica, piše Večernji list BiH.

Dječji bicikli i opasnost

Predmet kontrole bile su ljestve za kućnu upotrebu, skateboardi, dječji bicikli, bicikli za odrasle, upaljači, dječje stolne svjetiljke, električne svjetiljke opće namjene, plutajuća pomagala, aparati za šišanje, dječje dude, igračke i drugo... Agencija za nadzor nad tržištem BiH i tržišne inspekcije entiteta i Brčko Distrikta BiH provele su zajednički projekt nadzora dječjih bicikla u razdoblju od svibnja do listopada 2016. godine. Osnovni cilj projekta bio je utvrditi jesu li dječji bicikli koji se nalaze na tržištu Bosne i Hercegovine sigurni za djecu. Dječji bicikli smatraju se sigurnim ako ispunjavaju zahtjeve propisane Zakonom o općoj sigurnosti proizvoda (“Službeni glasnik BiH”, broj 102/09) i normom BAS EN ISO 8098:2015. Kako bi se utvrdilo ispunjavaju li dječji bicikli propisane sigurnosne zahtjeve, izvršena su laboratorijska ispitivanja sedam uzoraka dječjih bicikla, administrativna provjera uputa za upotrebu i označavanje te vizualna provjera određenih sigurnosnih svojstava.

Ispitivanjem je utvrđeno da ni jedan od sedam ispitanih dječjih bicikla nije ispunjavao sigurnosne zahtjeve propisane normom BAS EN ISO 8098:2015. Kao rezultat provedenih aktivnosti nadzora, 16 dječjih bicikla povučeno je s tržišta, dok je na 60 njih izvršeno otklanjanje nesukladnosti.

Uočeni nedostaci

Nesukladnosti utvrđene tijekom provedbe ovog projekta odnosile su se na oštre rubove na biciklu, nedovoljne sile kočenja, koje su u većini slučajeva bile ispod minimalno dopuštenih vrijednosti, neodgovarajuće promjere krajeva ručki na upravljaču bicikla koji su manji od propisanih 40 mm, nedovoljnu čvrstoću sjedišta bicikla, nepotpunu zaštitu lanca i lančanika bicikla, neodgovarajuće osnovno rastojanje između pomoćnih kotača i stražnjeg kotača, koje je manje od propisanih 175 milimetara, upute za upotrebu su bile nepotpune ili nisu bile nikako priložene uz bicikl i oznake na svim biciklima bile su nepotpune.

Na temelju nadzora od 2014. do 2016. godine, može se zaključiti kako stanje na tržištu BiH u pogledu sigurnosti dječjih bicikla i dalje nije na zadovoljavajućoj razini. Savjetuje se svima koji se bave proizvodnjom, uvozom i distribucijom dječjih bicikla da obrate pozornost na ispunjavanje propisanih sigurnosnih zahtjeva iz norme BAS EN ISO 8098:2015 u cilju zaštite zdravlja i sigurnosti potrošača u BiH.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije