Notarska komora BiH

U BiH nema alternative notarskoj službi

notar
10.02.2016.
u 09:00

U subotu, 6. veljače 2016., u Sarajevu održana je izvanredna Skupština Notarske komore FBiH na kojoj su notari iz FBiH razmatrali aktualni pravni položaj notarske službe, kako na području Federacije tako i BiH, pogotovo u kontekstu objavljene odluke Ustavnog suda FBiH kojom ovaj sud smatra da su pojedine odredbe Zakona o notarima FBiH u suprotnosti s Ustavom FBiH.

U uvodnom izlaganju predsjednika Notarske komore FBiH Adema Jakupovića, kao i u diskusiji koja je uslijedila i u kojoj su, među ostalim notarima, sudjelovali Merdžana Škaljić koja je prije imenovanja za notara bila ugledna sarajevska odvjetnica, Danka Vučina, također ranije ugledna mostarska odvjetnica i članica Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća u prvom sazivu, Vesna Softić, ranije sutkinja Vrhovnog suda FBiH, istaknuto je kako nema alternative notarskoj službi.

Naime, BiH je u oba svoja entiteta i Distriktu Brčko u svoj pravni sustav uvela notarijat i pri tom se po uzoru na brojne najrazvijenije zemlje Europske unije i svijeta odlučila za notarijat latinskog tipa. O svemu tome, istakli su notari, postoje precizni podaci.

Notari smatraju kako je priča odvjetnika o jeftinijim uslugama za građane, ako bi se ti pravni poslovi izuzeli od isključive nadležnosti notara i dala mogućnost da ih obavljaju i odvjetnici - čisti populizam.

Nastojanje Odvjetničke komore FBiH da odlukom Ustavnog suda FBiH oduzme notarima praktično sve nadležnosti je ništa drugo do “vraćanje unazad” dostignutog stupnja pravne sigurnosti, ažurnosti i pouzdanosti javnih registara i visoke razine kvalitete javnih isprava koje sastavljaju notari, i ponovno otvaranje puta “sivoj zoni”. Međutim, ključni razlog zašto bilo kakve izmjene nisu u interesu ni građana, ni gospodarskih subjekata jest to što bi “uzimanjem” tih poslova iz okrilja notarse profesije kao javne službe, tako načinjeni pravni poslovi izgubili dokaznu snagu javne isprave, kao i njihovu izravnu izvršnost.

Nema mjesta nikakvoj reformi ni mijenjanju principa na kojima je utemeljena notarska profesija i ako neko od pravničkih zanimanja u ovom društvu zahtijeva ozbiljnu reformu, to je upravo odvjetničko zanimanje jer je svugdje u svijetu prošlo vrijeme “odvjetnika opće prakse”.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije