Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

U BiH dolaze vrhunski genetičari od Njemačke do SAD-a

U sklopu Dana BHAAAS u BiH sutra (u petak) u Sarajevu specijalni simpozij "Genetička testiranja - klinička primjena" u organizaciji prvog bh. genetičkog savjetovališta "Genetika" koje je osnovala mlada znanstvenica Anela Zorlak, dobitnica Večernjakova pečata za znanost 2021.
23. lipnja 2022. u 10:01 0 komentara 213 prikaza

Kako bi bh. zdravstvu što više približilo važnost genetike i genetičkog testiranja prilikom postavljanja dijagnoze i terapije, odnosno približilo dijagnostiku XXI. stoljeća i personaliziranu medicinu u BiH, Genetičko savjetovalište "Genetika" u sklopu Dana BHAAAS (Bosanskohercegovačko-američka akademija umjetnosti i nauka) u BiH sutra (u petak), 24. lipnja, u Sarajevu, u hotelu Holiday organizira specijalni simpozij "Genetička testiranja - klinička primjena".

Personalizirana medicina

Kako za Večernji list navode iz Genetike, na simpoziju će govoriti vrhunski stručnjaci - predavači iz oblasti onkologije, oftalmologije, psihijatrije, ginekologije koji dolaze iz vodećih klinika u SAD-u, Hrvatskoj, Njemačkoj i Bosni i Hercegovini. - Ovaj događaj višestruko doprinosi zajednici s naglaskom na uvođenju svijesti o važnosti personalizirane medicine i genetskih testiranja u kliničkoj primjeni, što do sada nismo imali mogućnost slušati i učiti u BiH. Događaj je otvorenog tipa kako bi što više zdravstvenih djelatnika, liječnika, ali i studenata imalo prigodu slušati o primjeni genetike u klinici - navode organizatori.

- Cilj simpozija "Genetička testiranja" jest predstaviti dosadašnja postignuća na polju kliničke genetike kroz prikaze slučajeva uistinu eminentnih stručnjaka. Sretna sam jer ćemo imati prigodu o genetičkom savjetovanju, genetičkim testiranjima, ali i realnim prikazima slučajeva slušati od eminentnih stručnjaka iz Amerike, Njemačke, Hrvatske i BiH. Sarajevo će na simpoziju tako imati prigodu zakoračiti u svijet personalizirane medicine - kaže mlada znanstvenica, genetičarka Anela Zorlak podrijetlom iz Goražda, koja je pokrenula "Genetiku", inače prvo genetičko savjetovalište u BiH kako bi svoja znanja udružila s eminentnim stručnjacima iz polja medicine i omogućila svakom pojedincu što bolje upoznati sebe te preventivno djelovati, te prošlogodišnja dobitnica Večernjakova pečata za znanost.

- Pristup onkološkom bolesniku promijenio se iz temelja u posljednjih desetak godina. Sve se više pomičemo u smjeru personalizacije liječenja prihvaćajući svakog bolesnika kao posebnog, sa specifičnom malignom bolešću, željama i potrebama. Taj napredak omogućile su nam genetske analize uz pomoć kojih dobivamo preciznije informacije o genetskom kodu same bolesti što nam posljedično omogućuje primjenu ciljanih lijekova koji blokiraju upravo te specifične promjene nađene u tumorskom tkivu bolesnika. Navedeno nam omogućuje da izliječimo i dio bolesnika s metastatskom bolešću, što je ranije zvučalo kao teško moguće. Očekujemo daljnji napredak na ovom polju te je stoga nužna razmjena iskustava i mogućnosti, kao i daljnja istraživanja kako bismo postigli još bolje rezultate liječenja. Posebno me raduje sudjelovanje na ovom simpoziju u sklopu kojeg ćemo prezentirati nekoliko primjera primjene ciljane terapije na temelju genetskog profila tumora na stvarnim bolesnicima s metastatskom bolešću iz naše prakse te rezultate koje smo postigli - kazao je hrvatski onkolog dr. sc. Davor Kust, jedan od predavača na skorašnjem simpoziju.

Uz magistru Anelu Zorlak i dr. Davora Kunsta, na simpoziju će predavati i Bonnie Liebers, osnivačica genetičkog centra u New Yorku, dr. Tanya Slavova, menadžerica Klinike za dijagnostiku rijetkih oboljenja iz Njemačke, prof. dr. Lilijana Oruč, neuropsihijatrica i začetnica psihogenetike na našim prostorima, genetičarka Aida Ćatić, inače članica Američkog koledža za medicinsku genetiku i genomiku, dr. Ajla Pidro Mioković, oftalmologinja iz Hrvatske, te prim. dr. Ulla Marton, ginekologinja iz Hrvatske.

 | Autor :

Više od 1000 sudionika

Inače, u organizaciji Bosanskohercegovačko-američke akademije umjetnosti i nauka (BHAAAS) od 23. do 26. lipnja u Sarajevu se održavaju 13. Dani Dane BHAAAS-a u BiH. Očekuje se kako će ovo biti jedna od najposjećenijih znanstvenih konferencija u regiji, koja će ugostiti više od 1000 sudionika, uključujući stotine predavača iz 26 zemalja na 33 simpozija uz 350 prezentacija, na četirima lokacijama. Bit će organizirano i 16 radionica i okruglih stolova te posebni programi iz održivog razvoja, a posebna pozornost bit će posvećena radionicama za studente.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.