Bez podrške države

U BiH 90.000 neplodnih parova, izvantjelesna oplodnja privilegij bogatih

22.09.2016.
u 10:00

Prema nekim procjenama i statistikama, u BiH postoji skoro 90.000 bračnih parova koji imaju problem sa začećem. Praksa većine zemalja u EU je takva da država plaća pokušaje medicinski potpomognute oplodnje ženama s partnerom i bez njega, a pojedine zemlje to omogućavaju i istospolnim zajednicama. Hrvatska i Srbija financiraju tri pokušaja, Slovenija šest, a većina zemalja u svijetu do tri pokušaja. S druge strane, u BiH nema zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji i bračni parovi koji imaju problem sa začećem, ako se žele ostvariti kao roditelji, uz pomoć medicinski potpomognute oplodnje istu moraju sami financirati.

Izvantjelesna oplodnja u RH

Iznos koji je potreban izdvojiti za postupak nije mali, stoga su oni koji se upuštaju u ovaj postupak prisiljeni dizati i kredite kako bi platili pokušaj da dođu do željenog potomstva, i to bez stopostotnog jamstva da će u tome i uspjeti. U BiH ni na jednoj razini vlasti ne postoji zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji. Zavod zdravstvenog osiguranja Republike Srpske od 2011. godine plaća dva pokušaja medicinski potpomognute oplodnje ženama do 40 godina starosti, a ženama starijim dvije godine plaća 50 posto troškova postupka. Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije ne plaća ni jedan postupak. 

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?